Wij kunnen er niet omheen: we zijn niet alleen grootgebruiker van de diensten van het archief maar ook een groot fan*.

De artikelen over geveltoerisme, de Zaanse geschiedenis van Sander Wegereef, historische panden, stadsontwikkeling en het industrieel erfgoed zouden zonder het archief niet geschreven zijn.

Het digitale archief is onlangs vernieuwd. Het ziet er niet alleen anders uit, maar er kunnen ook meer dingen. Een belangrijke toevoeging is dat gebruikers suggesties, reactie en correcties kunnen achterlaten. Niet alle gegevens zijn namelijk volledig of correct.

Daarnaast kan eenvoudiger materiaal gedeeld worden op sociale media. Het menu hieronder is simpel: i (informatie), reactie, delen op Facebook, Twitter of Pinterst, downloaden van foto’s (indien toegestaan) en de weergave van de directe link.

Bovendien kan er sneller geselecteerd worden op plaats, maker en soort afbeelding. De beeldbank bevat trouwens ook veel materiaal van buiten Zaanstad: Jisp, Wormer en Oostzaan.

* We zijn fan tot op zekere hoogte. Merkwaardig genoeg zijn er erg veel foto’s (en vooral ansichtkaarten) die niet gedownload mogen worden (zodat ze op onze site te zien zijn). Ook als ze erg oud zijn waardoor er echt geen copyright meer op rust. Dat vinden we dus jammer.