Vanaf 1 mei wordt Jan van der Male de gemeentearchivaris van Zaanstad en Oostzaan. Hij zal de -tot nu toe- beste archivaris van de wereld, Frans Hoving, opvolgen. Hoving gaat met pensioen.

Van der Male laat via een persbericht weten:

“Ik zie ernaar uit om me in te zetten voor een betrouwbaar informatiebeheer en een aantrekkelijke presentatie van de Zaanse geschiedenis.”

De geboren Middelburger woont sinds 2011 in de Zaanstreek en werkt sinds 2015 bij het Gemeentearchief als coördinator digitalisering en digitale beschikbaarstelling. Naast zijn werk heeft hij verschillende publicaties op zijn naam staan, waaronder een boek over de geschiedenis van de Oostzijderkerk bij het sluizencomplex in Zaandam en een boek over 150 jaar spoorweggeschiedenis in de Zaanstreek.

Zaans erfgoed

De collecties vormen volgens de nieuwe archivaris een onmisbare bron. “De afgelopen acht jaar heb ik de collectie die het archief beheert, grondig leren kennen. Ik weet dus welke verhalen in onze depots verborgen liggen en verteld moeten worden.” Hij benadrukt dat de toekomst veel uitdagingen biedt op het gebied van het vastleggen en beschikbaar stellen van digitaal gevormde archieven. Frans Hoving, die sinds 2017 archivaris is, is blij met zijn opvolger:

“Jan heeft zowel interesse in digitaal als historisch. Hij past perfect in het teamprofiel. Ik ben absoluut blij en heb alle vertrouwen in hem.”

Het is nog onduidelijk of Van der Male ook Hoving zal opvolgen als presentator/streng jurylid van De Grote Zaanse Geschiedenis Quiz, die hij jaarlijks samen Orkaner Merel Kan presenteert.

Door: Nick Boeske (De Orkaan). Foto: De Orkaan. Info: gemeente Zaanstad en De Orkaan.