Villa Verkade: Historisch erfgoed krijgt nieuwe rol

Ouderen Zaankanters onder ons zullen ongetwijfeld mensen kennen die ooit hebben gewerkt bij Verkade. Sinds juni is de voormalige dienstwoning op het fabrieksterrein een “inloopvoorziening met gebruiksruimte” voor verslaafden die momenteel overlast veroorzaken, met name in het Veldpark.

Vandaag was er een inloopdag waarbij de buurt (en de pers) de gelegenheid kreeg om kennis te maken met de voorziening.

Stichting De Regenboog Groep beheert de voorziening. Zij houdt zicht bezig met het ondersteunen van kwetsbare mensen zoals daklozen, mensen met verslavingsproblemen en eenzame ouderen, voornamelijk in Amsterdam en omgeving. Ze bieden onderdak, maatschappelijke begeleiding en organiseren sociale activiteiten.

Jointje

Met koffie, thee, frisdrank en een jointje hier en daar wordt de drukbezochte voortuin van de villa gereed gemaakt voor het begin van de inloopdag. Burgemeester Hamming is de eerste spreker en wordt met een luid applaus begroet. Hij is blij dat dankzij samenwerking en beschikbare financiering de villa is gerealiseerd.

“We krijgen steeds meer de omvang van een grotere gemeente, en dat betekent dat daarbij hoort dat je zorgt voor goede voorzieningen, voorzieningen ook voor mensen aan de rafelrand van de samenleving die extra zorg nodig hebben.”

Wethouder Groothuismink, verantwoordelijk voor zorg, veiligheid en erfgoed, is verheugd dat een historisch Zaans monument als dit een goede bestemming krijgt. Daarnaast deelde ze met de medewerkers van de Amsterdamse Regenboog Groep informatie over de rijke geschiedenis van de familie Verkade die in de villa woonde. Zo kregen ze een verplicht stukje Zaanse geschiedenis voorgeschoteld, vooral omdat de medewerkers voornamelijk uit Amsterdam komen. De burgemeester deelde ook nog een anekdote over een gesprek dat hij met de aanwezige band heeft gehad.

“Straks gaan we luisteren naar een band die mij een paar jaar geleden aansprak: ‘Burgemeester, zorg nou dat er een goede inloopvoorziening komt voor ons.’ En toen zongen ze ‘Three Little Birds’ van Bob Marley, ‘Everything’s gonna be alright.’ En uiteindelijk is het goed gekomen.”

Veiligheid en leefbaarheid

De gemeente Zaanstad heeft De Regenboog Groep betrokken om mee te denken over hoe om te gaan met een groep mannen die voor problemen zorgen in het Burgemeester in ’t Veldpark, vanwege hun luidruchtig gedrag en overmatig alcohol- en drugsgebruik. De komst van de villa moet dit probleem oplossen. Hoewel er slechts een handjevol buurtbewoners aanwezig was, ging het in de toespraken veelal over de veiligheid in de buurt.

Hamming benadrukte dat er goede afspraken zijn gemaakt over de veiligheid en leefbaarheid van de buurt, en dat er samen wordt gewerkt met alle betrokken partijen. In lijn hiermee heeft Directeur Hans Wijnands van De Regenboog Groep er ook vertrouwen in dat ze op een goede manier kunnen samenwerken met de buurt en een positieve relatie kunnen opbouwen.

“Als er wat aan de hand is proberen om er gezamenlijk in goed gesprek uit te komen”

Aanwezig waren ook raadsleden Perry van der Velden (POV) en Marieke Visser (PvdA) en vertegenwoordigers van de politie en handhaving. Na het formele gedeelte van de dag konden alle bezoekers een kijkje nemen in de vernieuwde villa en daarna genieten van een stukje vlees van barbecue, onder begeleiding van de eerdergenoemde DJs met een voorliefde voor Bob Marley.

Door: Nick Boeske (De Orkaan). Info: Eerder stuk De Orkaan en site de Regenboog. Foto’s: Nick Boeske (De Orkaan).

Deel dit artikel:

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *