Inloopvoorziening en gebruikersruimte Veldparkgroep in Villa Westerweide

De ‘inloopvoorziening met gebruiksruimte’ voor verslaafden die nu overlast in het Veldpark veroorzaken komt in Villa Westerweide aan de Provincialeweg 220 in Zaandam.

Het ‘inloophuis voor kwetsbare inwoners’ start in mei van dit jaar. De voorziening komt er voor een periode van maximaal 4 jaar. Het gebruik van alcohol en drugs gebeurt “onder toeziend oog van professionele begeleiders van De Regenboog Groep“.

Het doel van de nieuwe voorziening waar onder toezicht drugs en alcohol gebruikt mogen worden is het “terugdringen van de overlast in de openbare ruimte (zoals het park) en het beperken van de gezondheidsschade voor de gebruikers.” Dealen wordt niet toegestaan.

Eerder werd bekend dat de inloopvoorziening met gebruiksruimte € 500.000 per jaar zou gaan kosten. De ruimte gaat 5 dagen per week open, op dinsdag tot en met zaterdag van 14.00 tot 21.00 uur.

Participatie

Zaanstad heeft een ‘communicatie- en participatietraject’ opgestart met de omgeving. Daarbij staat de keuze voor de plek overigens niet meer ter discussie.

De Regenboog Groep wordt de ‘eindverantwoordelijke zorgpartner’. In principe tolereert De Regenboog Groep geen alcohol in inloophuizen en gebruikersruimtes. Maar omdat de doelgroep ‘verleid moet worden’ om mee te doen, “zal gedoogd, beperkt alcoholgebruik in de inloopvoorziening, onderdeel zijn van dit project.” Roken gebeurt ‘in principe’ buiten (afdak/tuin). De Regenboog Groep exploiteert in Amsterdam 9 inloophuizen, waarvan 3 met gebruiksruimten.

De groep die nu in het Veldpark voor overlast zorgt zou “een voor de doelgroep aantrekkelijke accommodatie” moeten worden “die voelt als een ‘clubhuis’ (met eenvoudige maaltijden, sociale activiteiten, huiskamergevoel).” De gebruikers moeten volgens de gemeente zelf mede verantwoordelijk worden voor de voorziening.” De suggestie om het in de buurt van het Veldpark te organiseren is niet gevolgd.

Overlast

Een alcoholverbod, camera-toezicht en dreiging met gebiedsverboden zijn eerder ingevoerd door de gemeente, deze maatregelen hebben niet het gewenste effect gehad.

Zaanstad heeft ook een enquête in de buurt gehouden. Een (ruime) meerderheid van de respondenten heeft “veel of een beetje last van overvolle vuilnisbakken, rommel in het park, wildplassen/poepen en geluidsoverlast”. De helft van de respondenten ziet het afgelopen half jaar (eerste helft 2022) geen verbetering qua overlast, een kwart ziet zelfs verslechtering. Ongeveer de helft van de respondenten voelt zich niet veilig in het park. Respondent pleiten voor eerder, harder en beter handhaven, en “overlastgevers verwijderen en/of verplaatsen naar alternatieve locatie.”

De groep uit het Veldpark is volgens de gemeente overigens niet de enige groep die gebruik kan gaan maken van de voorziening.

Lees hier ons dossier over het Veldpark (en hier over Westerweide).

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Jan Kuiper

  de groep die nu in het in’t Veldpark voor overlast zorgt zou “een voor de doelgroep aantrekkelijke accommodatie “moeten worden?

 • Nico Smit

  Dus op zondag en maandag staan de kwetsbare inwoners weer in Burgemeester in ‘t Veldpark.
  Het betekent waarschijnlijk ook dat er de komende 4 jaar geen huizen gebouwd gaan worden op het oude Verkade terrein.

 • Kick van der Horst

  Fijn en veilig idee als je daar in de vroege avond of stille ochtend op je fietsje of lopend langs moet. Naar school (Zaanlands, Compaen) bijvoorbeeld als je het eerste uur vrij bent en niet de halve school daar tegelijk langs rijdt. Kon je op de Heijermanstraat nog de bewoonde kant van de straat kiezen, hier ziet en hoort geen mens je. En junks kunnen heel raar gaan doen als ze hard aan hun shotje toe zijn. Of het al gehad hebben. De junks zitten er dan wel binnen ( of juist niet, begrijp ik) maar ze moeten er ook eerst naartoe.

  Maar voor de omwonenden van het Veldpark hoop ik dat ze eindelijk van deze rotzooi verlost worden. Ook op zondag en maandag.

  • Jan Mulder

   Of de kinderen uit groep 7 en 8 die naar de basisscholen Westerkim / EtBuut gaan en eindelijk alleen van hun ouders mochten fietsen. Is wachten op problemen. Erg bizar dit

 • Rinke Timmerman

  Dus je gaat een historisch pand uit het industriële verleden (directievilla?) dat met veel moeite niet is gesloopt nu laten verloederen. Wat een gemiste kans. Dit pand had ook een mooi historisch middelpunt van een nieuw te bouwen wijk kunnen worden. Misschien zelfs als starterswoningen voor werkende jongeren waar juist huisvesting tekort voor is.

 • Bert Versteeg

  Je gaat in dat mooie, net opgeknapte pand toch geen aan drugs verslaafde alcoholisten huisvesten?
  Het is zoals Kick van der Horst zegt, het is een doorgaande fietsroute, niet alleen voor de door hem genoemde scholen maar ook voor het winkel – en uitgaanspubliek uit o.a. Westerwatering, Westerkoog
  en Rooswijk.
  Zoals ik het lees heeft het gemeentelijk beleid in `t Veldpark gefaald en dan gaan ze het probleem maar weer verleggen in plaats van dat ze zorgen voor doeltreffende maatregelen?
  Eerst zorgde deze groep voor overlast bij de Beatrixbrug, daarna op het Steve Bikoplein, notabene tegenover een slijterij, toen in `t Veldpark en op deze plek kun je er op wachten dat het fout gaat.
  Een plek midden in de middle of nowhere omringt door een hoog hekwerk zou een veel betere locatie zijn!

 • Henk van der Vliet

  Ik wil de gemeente complimenteren met deze nieuwe voorziening.
  Een gebruikersruimte in deze historische villa.
  De perfecte aanpak voor een tiental kwetsbare personen.
  Want zo horen overlastgevende, verslaafde veelplegers te heten.
  Zo gaan we Zaandam een stuk veiliger maken, want een isd maatregel is te veel werk.
  Ik kom snel een keer op de koffie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *