De ‘inloopvoorziening met gebruiksruimte’ voor verslaafden die nu overlast in het Veldpark veroorzaken komt in Villa Westerweide aan de Provincialeweg 220 in Zaandam.

Het ‘inloophuis voor kwetsbare inwoners’ start in mei van dit jaar. De voorziening komt er voor een periode van maximaal 4 jaar. Het gebruik van alcohol en drugs gebeurt “onder toeziend oog van professionele begeleiders van De Regenboog Groep“.

Het doel van de nieuwe voorziening waar onder toezicht drugs en alcohol gebruikt mogen worden is het “terugdringen van de overlast in de openbare ruimte (zoals het park) en het beperken van de gezondheidsschade voor de gebruikers.” Dealen wordt niet toegestaan.

Eerder werd bekend dat de inloopvoorziening met gebruiksruimte € 500.000 per jaar zou gaan kosten. De ruimte gaat 5 dagen per week open, op dinsdag tot en met zaterdag van 14.00 tot 21.00 uur.

Participatie

Zaanstad heeft een ‘communicatie- en participatietraject’ opgestart met de omgeving. Daarbij staat de keuze voor de plek overigens niet meer ter discussie.

De Regenboog Groep wordt de ‘eindverantwoordelijke zorgpartner’. In principe tolereert De Regenboog Groep geen alcohol in inloophuizen en gebruikersruimtes. Maar omdat de doelgroep ‘verleid moet worden’ om mee te doen, “zal gedoogd, beperkt alcoholgebruik in de inloopvoorziening, onderdeel zijn van dit project.” Roken gebeurt ‘in principe’ buiten (afdak/tuin). De Regenboog Groep exploiteert in Amsterdam 9 inloophuizen, waarvan 3 met gebruiksruimten.

De groep die nu in het Veldpark voor overlast zorgt zou “een voor de doelgroep aantrekkelijke accommodatie” moeten worden “die voelt als een ‘clubhuis’ (met eenvoudige maaltijden, sociale activiteiten, huiskamergevoel).” De gebruikers moeten volgens de gemeente zelf mede verantwoordelijk worden voor de voorziening.” De suggestie om het in de buurt van het Veldpark te organiseren is niet gevolgd.

Overlast

Een alcoholverbod, camera-toezicht en dreiging met gebiedsverboden zijn eerder ingevoerd door de gemeente, deze maatregelen hebben niet het gewenste effect gehad.

Zaanstad heeft ook een enquête in de buurt gehouden. Een (ruime) meerderheid van de respondenten heeft “veel of een beetje last van overvolle vuilnisbakken, rommel in het park, wildplassen/poepen en geluidsoverlast”. De helft van de respondenten ziet het afgelopen half jaar (eerste helft 2022) geen verbetering qua overlast, een kwart ziet zelfs verslechtering. Ongeveer de helft van de respondenten voelt zich niet veilig in het park. Respondent pleiten voor eerder, harder en beter handhaven, en “overlastgevers verwijderen en/of verplaatsen naar alternatieve locatie.”

De groep uit het Veldpark is volgens de gemeente overigens niet de enige groep die gebruik kan gaan maken van de voorziening.

Lees hier ons dossier over het Veldpark (en hier over Westerweide).