In juli van dit jaar kondigde het Gemeentearchief Zaanstad aan ruim 13.000 afbeeldingen offline te halen uit angst voor claims voor het openbaar maken van materiaal dat auteursrechtelijk beschermd was. Dat was nog maar het begin.

Afgelopen weken zijn nog eens bijna 50.000 afbeeldingen offline gegaan vanwege ‘potentieel financieel risico’ voor claims.

In totaal heeft het archief een ‘beeldcollectie’ van 165.000 afbeeldingen, 126.000 daarvan stonden ooit online, nu zijn daar nog 63.000 van over, de helft is dus offline gehaald.

Ansichtkaarten en reproducties van schilderijen en tekeningen, affiches en kalenderplaten waren de eerste slachtoffers. Volgens de gemeente gaat het nu om alle afbeeldingen waarvan het “auteursrecht aantoonbaar bij derden ligt of die aantoonbare commerciële waarde vertegenwoordigen”. De afbeeldingen zijn nog wel in de studiezaal te bekijken, ook de beschrijving staat nog online. De gemeente:

“Het auteursrecht op een werk blijft bestaan tot 70 jaar na het overlijden van de maker. Daarna vervalt het auteursrecht en wordt een werk onderdeel van het publieke domein. De uitzondering betreft werken die anoniem of onder pseudoniem gepubliceerd zijn, evenals werken die door een rechtspersoon gepubliceerd zijn. In die drie gevallen is de termijn 70 jaar na de eerste rechtmatige openbaarmaking.”

De wethouder schrijft in haar brief aan de raad dat de aanleiding een rechtszaak tegen het archief van Leiden was. Dat klopt, en de kosten voor het archief waren hoog (bijna € 15.000). Maar dat was inclusief proceskosten, en het ging niet om foto’s van 100 jaar of ouder maar om foto’s uit de jaren veertig en vijftig, gemaakt door een bekende fotograaf die in 2000 overleed.

Zaanstad probeert bij 30.000 afbeeldingen afspraken te maken met de rechthebbenden over het auteursrecht. Het gaat naar schatting om 1.500 vervaardigers.

Bovenstaand screenshot is het gevolg van een zoekactie op ‘Westzijde’. Veel van de niet zichtbare kaarten dateren uit het begin van de vorige eeuw zijn zijn uitgegeven door firma’s die allang niet meer bestaan.

Online zijn nog steeds tienduizenden Zaanse historische foto’s te vinden, niet alleen bij het archief maar ook bij de diverse historische verenigingen en digitale beeldbanken in de Zaanstreek.