Baasjes van Deka-kater Guus: ‘geef hem geen eten’

Guus, de Deka-kater, mag populair zijn bij de klanten en het personeel van de Deka supermarkt in Wormer, zijn baasjes zouden hem liever thuis op de bank hebben. Ze zijn moedeloos: “Misschien is er iemand die een oplossing weet?”

Marjolein Duits en Patrick van Zaanen zien met lede ogen aan “dat Guus zich liever in en rond de winkel begeeft dan thuis.” Volgens hen is het voornaamste probleem dat anderen Guus eten te geven. De kater woont zo’n 4 jaar bij ze, zijn Deka-voorliefde is iets van de laatste paar maanden… Zelfs een radicale ’therapie’ hielp niet:

“Al meerdere keren hebben wij hem thuis gehouden om zijn geheugen zegmaar te wissen maar helaas is zijn drang naar de straat te groot.

Elke dag plukken we hem van straat, meerdere keren gebeld door dierenambulance dat Guus zich ergens ophoudt.

“Misschien is er iemand die een andere oplossing weet?” vragen ze zich af, “een betere dan Guus eten te geven en te aaien zodat hij helemaal niet meer thuis komt.”

“Wij worden er moedeloos van… Zijn etensbak staat hier… om de hoek van de Deka, maar nauwelijks is hij nog thuis…

Lees ook: Guus de Deka-donder – foto boven is van Marijke Damstra.

Deel dit artikel:

32 reacties

  • Jeroen v/d Laat

    Misschien een stomme vraag maar, wie is er de baas, de kat of de eigenaar? Als het een probleem is dan had het beestje van mij voorlopig niet meer buiten gemogen, al zit hij een week lang voor de deur te miauwen. Katten/honden zijn net kinderen, geef ze een vinger en ze rukken je arm er af. Zolang je je niet opstelt als DE baas zal dit zo blijven.

  • Jessica van der Honing

    Hebben wij ook gehad met onze poes. wij werkten toen allebei veel en poes zat liever bij de bejaarde overbuurvrouw, die gaaf haar ook eten enzo, ondanks ons veler verzoek om dit niet te doen. ik herinner mij nog goed dat het oudjaarsdag was en we pies binnen wilden gouden ivm het vuurwerk snachts, hele dag lopen roepen en zoeken maar geen poes. Rotavond en nacht van gehad want wat zal poes bang zijn buiten…bleek de volgende dag dat ze gewoon bij de buurvrouw had gezeten…dat ik boos werd op haar begreep ze niets van! verdorie ónze poes, dat doe je toch niet?! ze bleef haar steeds binnenhalen en eten geven en na een paar maanden heb ik het maar opgegeven en poes daar gelaten, ze had haar huis gekozen, heel veel verdriet van gehad en de buurvrouw heeft nooit meer een woord van me gehad, heb het haar erg kwalijk genomen!

    • Janneke Duit

      Het zelfde had ik met een poes. Zij vond het heerlijk om de hele dag bij een bejaarde buurvrouw te zijn verder op de galerij. Daar had ze een speciaal plekje op de bank, en kennelijk lekkerder brokjes. Omdat ze haar behoefte op de galerij ging doen als deze mevr haar buiten zette en ik nog niet thuis was, kreeg ik terecht boze buren aan de deur. Ik heb de buurvrouw gevraagd om haar niet meer binnen te laten, maar daar wilde ze niks van horen. Op mijn vraag of ze de poes dan in hemelsnaam dan maar moest gaan houden wilde ze ook niet want ze had geen zin in de kattenbak in huis. Dit heeft maanden geduurd en mijn poes bleef haar behoefte op de galerij doen en bij mij kwam ze niet meer binnen. Als ik haar binnen kon krijgen was ze in een mum van tijd weer buiten. (kids die de deur open hadden gelaten) Uit pure onmacht heb ik voor haar een ander adres gezocht en is ze bij kennissen gekomen. Daar is ze gelukkig. En ik geen boze buren meer. Mevr kwam wel aan de deur om te zeggen dat ze de poes zo miste… Ja dan had ze maar een kattenbak aan moeten schaffen….

  • Marjolein Duits

    Beste Jeroen dit hebben wij al meermaals geprobeerd. Ook na 2 weken binnen gaat Guus weer richting Deka of blijft ergens anders weer dagen van huis.

    Wij hebben naast Guus ook een andere kat en een hond en die gedragen zich prima.
    Guus is aanhankelijk en daar hebben derden gebruik van gemaakt. Helaas is het zo dat als je een kat eten geeft hij terug komt.

    • Ronald keulemans

      hier in Wageningen is ook een kat of poes die staat overdag voor de Jumbo uitgang . ik vind het wel leuk maar het is misschien niet goed .katten zijn soms een beetje apart. succes.

    • het kan ook aan de rangorde in huis liggen dat hij zo graag weg is. wij hadden dit met 2 poesjes vroeger, zusjes. na per abuis 2 zwangere dames doordat poes 3 een kater bleek en zij geholpen werden kregen ze zo’n hekel aan elkaar. 1 poes is toen bij buren in getrokken in goed overleg. ik haalde haar ook steeds ter vergeefs op en had door dat een poes echt zelf kiest. Hoop dat je de rangorde uit kunt pluizen..succes!!

  • M.A van't Zand

    Guus is zeker een hele lieve kat. Mijn zoontje is gek op hem en Guus op hem. We geven hem niks te eten natuurlijk. Ik ben bang dat jullie Guus kwijt zijn want hij is veel te comfortabel daar.

  • Miguel Garcia

    Ja, jouw situatie is erg herkenbaar. Ook mijn poes had gekozen voor de overburen, die haar eten gaven en binnen hielden.
    Na meerdere pogingen om ze te overtuigen haar niet binnen te laten en eten te geven, heb ik het opgegeven en stond op het punt om Floortje naar het asiel te brengen. Ik gunde het de overburen niet, want ik was heel boos op ze, zij hadden mijn verdriet veroorzaakt… maar uiteindelijk heb ik gekozen voor wat voor Floortje het beste was, een moeilijke keuze.
    Ik heb veel respect voor jouw keuze 👍🏻

    De situatie van Marjolein is natuurlijk wat anders, je kunt je kat natuurlijk niet door een supermarkt laten adopteren, dat maakt het erg ingewikkeld.

    • Quinty Hoogervorst

      Het enigste wat ik nog zou kunnen bedenken is een kennel in de tuin. zodat hij wel ” buiten” is, maar niet weg kan.

      katten hebben inderdaad personeel, maar vind het ook niet echt heel normaal dat andere mensen een “vreemde” kat gaan voeren enz. Doen ze toch ook niet zomaar met een hond.

      Hopelijk leert Guus het gezegde OOST WEST, THUIS BEST heel erg gauw.

  • Bruce Latham

    Het zal best een lastige situatie zijn, en alle gevallen hebben weer omstandigheden die ze uniek maken. Maar in algemene zin stoor ik mij wel aan hoe makkelijk katteneigenaren zeggen dat ze niks kunnen doen. Als mensen overlast hebben van een kat die poept in hun tuin of zandbak van de school bijvoorbeeld, of alle vogels vangen moeten ze hun tuin minder aantrekkelijk maken voor katten of netten spannen. Als hun kat in tuinen van buren aandacht zoekt van anderen en de kat daar te vaak komt, is het de schuld van de buren. Binnenhouden is dan geen optie, terwijl ze geen controle hebben over de overlast die katten buiten veroorzaken. Je kan ook je eigen tuin afsluiten met een net, of een tuigje omdoen aan een waslijn zodat ze niet buiten de eigen tuin kunnen. En anders als je geen zicht en controle hebt wat ze buiten doen, heb je ermee te maken dat ze soms liever ergens anders zijn…

  • Silvia Tjepkema

    mij is geleerd…boter onder pootjes te smeren ( ze zeggen dat het een geur van hem/haar overal achter laat en ze dan niet ver weglopen)en 2 weken binnen…

  • Ellen Van der Geld

    soms kiezen ze gewoon wat ze zelf willen,en kan je doen en laten wat je wil,ik heb er ook zo 2 verloren,ik liet ze maar gaan,ze hadden daar een goed leven,diertjes hebben ook gevoel,en hun gevoel,kan ook goed zijn,het zijn geen stomme beesten,zoals gedacht,het zijn diertjes met een stem,en die laten ze blijken,respecteer dat

  • Ellen Van der Geld

    ik heb er nu 3 binnen trouwens

  • tina abbekerk

    Hoi wij hier in grootebroek hadden ook een deka kat super lief voor iedereen die ging gewoon naar huis maar werd door iedereen geaccepteerd bij de deka markt hij werd ook gevoerd maar door een ongeluk voor de winkel heeft hij het niet overleefd
    we missen hem behoorlijk

  • Habi Bribi

    Een kat is een HUISdier. Ook een kat hoort opgevoed te worden om te weten wat wel/niet mag. Ik heb ook een kat en die is echt een huisdier en hij is netjes opgevoed. Hij wordt dagelijks aan een lijntje uitgelaten. Daar geniet hij ook van, sterker nog: hij vraagt zelf om een ommetje te gaan lopen. Hij kan wel vrij in de tuin lopen en chillen. Hoe vaak horen en lezen we niet dat katten overlast veroorzaken in de buurt? Of dat een zogenaamde kattenhater een kat iets heeft aangedaan? Dat gun je een kat toch ook niet?

  • Joke de Bruin

    Laat een kat een kat zijn. En een goede opvoeding heeft hier niets mee maken. Is een hele natuurlijke reactie als de kat ergens iets lekkers krijgt dat hij terugkomt. Heeft geen effect om hem binnen te houden. Geef hem eens iets anders dan gebruikelijk te eten en lok hem daarmee en hopelijk vindt hij het thuis dan weer fijner

  • Linda beer

    Wij hebben precies het zelfde gehad met onze kater.
    Zat de hele tijd bij oude overbuurvrouw.
    Het was een bange kater, en ik heb veel katten, en zocht rust denk ik.
    Ik werd eerst boos op haar, dat ze geen eten meer moest geven en binnen laten.
    Maar op een gegeven moment heb ik het opgegeven, ik merkte dat hij daar veel happier was.
    Nu is de vrouw dood, en is ie toch weer thuis.

  • Tamara Dam

    Misschien een idee om de kat een hesje aan te doen met “niet voeren, geen aandacht geven” oid? Succes!

    • Paulien Spaink

      je hebt ronde houten palen die rond draaien. Als je een tuin met schuttingen hebt, dan kan je die op je schuttingen plaatsen. Geen kat komt nog in of uit je tuin. Sterkte en succes met het oplossen.

  • Anja ten Hoope

    Guus kom naar huus.

  • Lydia wijsbroek

    sluit hem 6 weken op in een kamer/huis, haal bij de dierenarts feliway, dat zijn natuurlijke hormonen, daardoor went de kat snel aan het huis en heeft hij geen behoefte om weg te gaan.

  • André van Beveren

    Een vriend van mij (geen kattenhater) heeft bovenop zijn tuinafscheiding prikkeldraad geïnstalleerd. Dit ter bescherming van zijn buiten-volière. Het bleek zeer succesvol tegen katten te werken. Die schrikken, en zullen het nog wel eens proberen, maar op den duur bleven ze uiteindelijk weg. Nu staat het schrikdraad meestal niet eens aan. Als dit werkt om katten buiten te houden kan je toch zoiets installeren om katten binnen te houden? Succes!

  • Jan Beeldman

    Laat hem voortaan binnen, ook beter voor de vogels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *