‘Ha lekker, het regent buiten’ klonk zaterdagmiddag als zucht van verlichting toen een van de deelnemers aan de Matchpoint open tussen twee partijen badminton in de warme sporthal in Wormer even naar buiten liep om op adem te komen. Het toernooi draaide vooral om ‘gezelligheid’ en ‘elkaar weer zien’.

Er werd flink gemept in sporthal de Spatter, een heerlijk geluid van rackets en shuttles waarover we ook best een podcast hadden kunnen maken. In de hal (de grootste sporthal van de Zaanstreek) waar normaal gesproken badmintonvereniging de Shuttle speelt, organiseerde badminton Matchpoint haar eigen open toernooi waarvoor zich 122 sportievelingen hadden ingeschreven vanuit de hele regio. Organisator Dorien Schreurs van Matchpoint bracht ze allemaal bij elkaar.

‘Naast de Zaanstreek zijn er deelnemers uit Heemskerk, Hillegom, Heilo, Amsterdam, Almere en Haarlem. We hebben ons best gedaan om te spuien dat we weer een toernooi hadden. Wat betreft het niveau proberen we het een beetje te mixen. Mensen geven zich als koppels op met een niveau. Daarvan wordt een poule samengesteld en van elke poule komt een winnaar. Zo blijft het leuk en je krijgt partijen tussen mensen die aan elkaar gewaagd zijn. Het is echt een gezelligheidstoernooi. Geen regionale kampioenschappen. Er zijn mensen die best veel toernooitjes spelen en die gaan allerlei toernooien af. ‘

Dorien houdt achter de laptop de feiten bij.

Clubgenoot Rob weet te vertellen dat de vereniging, die zelf in topsportcentrum de Koog thuiswedstrijden speelt, 87 leden heeft. Hij houdt de ledenadministratie nauwkeurig bij en speelt ook mee op het open toernooi maar wil niet pochen over zijn prestaties.

‘Ik heb veel plezier, voor de rest laat ik me nergens over uit. Het is meer de Olympische gedachte zeg maar.’

Voorzitter Dennis Bloetjes, zelf ook spelend, staat ondertussen even bij te komen bij de ingang van de Spatter want het is warm. De spelers zijn als een soort kachels voor elkaar.

‘Zoveel mensen, dan warmt de zaal wel op. Zelf heb ik nu drie partijen gewonnen en er twee verloren. Het doet er niet toe. Je ziet elkaar weer en dat is gezellig. Voor de competitie speel je vaak in Noord-Holland dus je probeert mensen van andere clubs te charteren voor je toernooi. Dat is leuk. We hebben hier elf banen vandaag.’

Na afloop van het toernooi kreeg de redactie nog wat foto’s door. Ondermeer van dit ‘legendarische’ Zaanse duo Jeroen Bleekendaal en Jeroen Kool. Zij waren een van de winnende koppels en van Zaanse afkomst, spelend voor badmintonvereniging de Shuttle.

Jeroen Bleekendaal en Jeroen Kool. Foto: Christa Min.

Door Edwin Kleiss, tekst en foto’s. Foto Jeroen Bleekendaal en Jeroen Kool door Christa Min.