Olé!!! (beetje Spanje aan Heiligeweg)

Eind van deze maand is het Sinterklaashuis niet meer de enige actieve binding van Krommenie met Spanje. Dan opent aan de Heiligeweg Hollandaluz, een winkel met Spaanse delicatessen en een beperkt assortiment schoonheidsproducten en keramiek.

De winkel is een initiatief van Ferry Carpintero Petra die sinds 2012 eigenaar is van een importbedrijf en groothandel in Spaanse producten en van de webwinkel Delicioso. Aanvankelijk samen met zijn broer Iwan, maar die heeft zijn activiteiten verlegd.

“De verkoop aan consumenten via internet was een succes,” vertelt Ferry, “maar een delicatessenzaak moet zijn producten persoonlijk kunnen aanbieden. We moeten laten proeven wat we allemaal in huis hebben. Ik kan moeilijk met elk pakje dat de webwinkel uit gaat een proefpakje meesturen. Of een plakje worst erbij doen, zoals bij de slager.”

Twee ontwikkelingen resulteerden uiteindelijk in de vestiging van de winkel in Krommenie. De schoenmaker op de Heiligeweg ging met pensioen en zocht een huurder voor zijn winkel: “Een ideale plek om te beginnen, met een slijterij als buren.”

Hollandaluz, een klant van Delicioso, besloot om na zestien jaar de verkoop van delicatessen in Amsterdam te stoppen. De bestaande winkel aan de Haarlemmerstraat overnemen en voortzetten, was financieel een te groot risico voor Delicioso, maar een verhuizing naar Krommenie was een goed alternatief.

Andalucia

De roots van zowel Delicioso als Hollandaluz liggen in dezelfde regio: “Andalucia. Zij uit Granada. Wij uit Almeria/Malaga.” Het aanbod in de winkel bestaat uit de bekende delicatessen, zoals hammen, kazen, worsten, olijfoliën en olijven. Je kun er ook een broodje chorizo, ham, kaas of kip of een stukje tortilla afhalen”

“Wij hanteren betaalbare prijzen, omdat iedereen van de Spaanse lekkernijen moet kunnen genieten. Hollandaluz is ook een proeverij: je mag proeven wat je koopt, zodat klanten zeker zijn van wat zij kopen.”

De twee broers uit Krommenie hadden dankzij de familie een hechte binding met Spanje. Ferry werkte in de transportsector, heeft lang in Spanje gezeten en beschikte daardoor over veel contacten met lokale leveranciers:

“Mijn broer vond dat we iets moesten doen met onze kennis en ervaring. Zo zijn we aan de groothandel begonnen. We hoefden alleen nog maar de producten in Nederland aan de man te brengen. Dat is ons aardig gelukt. Iedereen weet dat Spanje goede producten heeft die hier niet te krijgen zijn. Wat je hier wel kunt kopen, komt niet in de buurt van de smaak in Spanje.”

Tekst: Jaap de Jong. Foto van de website van Hollandaluz

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *