Belastingaanslag Zaanstad later (maar wel zorgvuldig)

Een deel van de inwoners van Zaanstad krijgt één à twee maanden later dan gebruikelijk de aanslag voor de gemeentelijke belastingen.

In plaats van eind februari ontvangt een deel van de inwoners hun aanslag deze week of pas eind april.

De aanslag gemeentebelastingen bestaat uit de onroerende zaakbelasting (OBZ) en de afvalstoffen- en rioolheffing.

Door landelijke wetgeving is er sinds begin dit jaar een belangrijke verandering in de berekening van de WOZ-waarde doorgevoerd volgens Zaanstad wat tot vertraging heeft geleid. “Alle gemeenten moeten vanaf 2022 verplicht gebruik maken van de gebruiksoppervlakte van de woning in plaats van de inhoud. Voor Zaanstad betekent dit een nieuwe manier van berekenen.”

Bij controles op de nieuwe WOZ-waarden kwam de gemeente afwijkingen tegen waardoor in sommige gevallen de WOZ-waarde aangepast moest worden: “dit kost dit jaar extra tijd. Het lukte daarom niet om alle aanslagen in februari te sturen.”

Ook inwoners in maart of april de aanslag krijgen, mogen in tien termijnen betalen: “voor aanslagen die in maart zijn ontvangen loopt het vanaf april 2022 t/m januari 2023 (= ook 10x). En die van april lopen door t/m februari 2023.”

Zelf je WOZ-waarde bekijken en vergelijken met die van de buren kan hier.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Peter van de Laan

  Laat????? Ik heb die van 2021 nog steeds niet ontvangen. Heb hierover al diverse berichtjes gestuurd naar gemeente Zaanstad. Geen reactie

 • Kees Hamster

  Wat worden naast de tien…(kan alleen met automatische incasso) termijnen de twee andere verval datums als je zelf een overboeking zou willen doen? Of moet de gemeente die ook nog herberekenen? Hier kun je namelijk nergens informatie over vinden @Zaanstad

 • Rob Sadijo

  Succes met alle veranderingen, wie mooi wil wonen moet immers ervoor betalen; zeer redelijk om de betaling in 10 termijnen te verdelen.

  • Jan Visscher

   Niets nieuws onder de zon. Vorig jaar was de Gemeente Zaanstad ook erg laat met de aanslag: 23 maart. Dit jaar wordt het de 3e of laatste week van april (telefonische navraag). Dit terwijl men binnen 8 weken na de start van het nieuwe jaar een nieuwe aanslag dient te verstrekken. Hier staan echter geen sancties op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *