Belastingkantoor gesloopt, nieuwbouw 150 appartementen

Het slopen van belastingkantoren zal weinig verdriet opleveren. Vooral niet als het om het niet al te fraaie kantoor aan de Bossingschaaf in Zaandam gaat. 

Het gebouw wordt begin volgend jaar gesloopt. Er komt een gebouw met 150 appartementen “in Zaanse stijl” dat eind 2017 klaar moet zijn.

Dunhoed uit Veldhoven, de nieuwe eigenaar van het pand, gaat het complex ‘De Stelling’ noemen. De naam verwijst naar de constructie rond een hoge molen.

Momenteel wordt het pand gestript. De Stelling wordt ook het begin- of eindpunt van De Buiging. Dit is de verbinding voor fietsers en voetgangers tussen het station en de woonbuurt Zaans Hout.

Het kantoor is in 1992 gebouwd. Toen het nog in gebruik was, stond er een ook indrukwekkend kunstwerk voor het gebouw: ‘Stilleven’ van Stefan Strauss. Onbekend is waar dat is gebleven.

stilleven-1992

Foto’s: Google Street View

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Ben

  Het kunstwerk staat nu bij de Belastingdienst in Apeldoorn op het Walter Bos Complex.

 • Zaankanter

  Ik weet nog dat het gebouw officieel geopend werd. Een ceremonie compleet met fanfareorkest. Nu word ik echt oud. Of is het pand misschien gewoon niet zo lang meegegaan?

 • Ben

  Het vertrek van de Belastingdienst heeft te maken met een krimpende overheid en de keuze voor mensen i.p.v. stenen, met voor de Belastingdienst als gevolg dat er in het land tientallen huurpanden, waaronder het huurpand Zaandam, zijn gesloten. Het kantoor Zaandam is eind 2014 gesloten. De medewerkers hebben onderdak gevonden in o.m. Amsterdam, Hoorn en Hoofddorp.

 • hans valk

  het oude belastingkantoor stond ooit een aan de Gedempte Gracht naast de Synagoge. een symbolische plek.
  waarom nu weer woningen in zaanse stijl op de plaats van het nieuwe belasting kantoor.
  de beroemde architecten van de begin 20e eeuw hebben zeer afgegeven op de neostijlen van de 19e eeuw om dat die neo architecten geen eigenstijl konden opbrengen.
  nu in de eerste helft van de 21e eeuw weten ze het weer niet?
  hebben we er niks meer bijgeleerd?
  Soeters heeft het begrepen met het nieuwe stadshuis, maar zijn collega van Elsdonk niet met zijn walgelijke C&A, hij heeft het niet begrepen.

 • Paladijn

  Wordt het “kunstwerk”dan gemist??

 • Erik Hoekstra

  Is er al meer bekend over de situatie van het voormalig belastingkantoor aan de Bossingschaaf? Het is inmiddels 5 jaar verder en er gebeurt niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *