Samen genieten van het donker op zaterdag 28 oktober. Lichtfenomenen ontdekken die je bij daglicht niet kunt zien, een vaarexcursie in de donkere natuur, een lezing over onze maan en sterrenkijken door telescopen.

De Nacht van de Nacht wordt jaarlijks georganiseerd door Natuur- en Milieuorganisaties. Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. Voor mens en natuur is te veel licht ’s nachts niet gezond. Het zorgt bijvoorbeeld voor slaapproblemen en stress bij mens en dier. Nachtvlinders en vleermuizen hebben er last van en planten groeien minder goed.

Tijdens de Nacht van Nacht worden er evenementen georganiseerd in het donker. Ontdek zelf hoe mooi de nacht is tijdens één van deze evenementen in de Zaanstreek.

Wetenschap in de Nacht (7 – 14 jaar)

In de Nacht van de Nacht wordt het Hemlab helemaal donker gemaakt. Als je ogen gewend zijn aan het donker ontdek je lichtfenomenen die je bij daglicht niet kunt waarnemen. Kan je licht breken of laten afbuigen? Kan je gekleurde schaduwen maken? Kan je een lamp laten branden zonder elektriciteit? Kinderen van 7 – 14 jaar ontdekken het in ‘de nacht’. De workshop wordt twee keer gegeven. De eerste is van 18.30 – 20.00 uur en tweede van 20.30 – 22.00 uur. Deelname kost € 13,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.

Natuurlijke nacht in het Guisveld

De nachtelijke natuur in het Guisveld beleven tijdens de Nacht van de Nacht. Een lichtjestocht met een zelfgemaakte lampion, ontdekken wat je allemaal kunt zien en horen in het donker en afsluitend een kampvuur met verhalenverteller. De tijdsblokken zijn van 18.30 – 20.00 uur, 19.30 – 21.00 uur en 20.30 – 22.00 uur. Deelname voor kinderen t/m 12 jaar € 7,50 (vanaf 5 jaar) en volwassenen gratis. Aanmelden kan via de website van Staatsbosbeheer. Locatie: Middel 180a, Westzaan.

Gedeeltelijke maansverduistering op de Rodenburghoeve

Nacht van de Nacht op de Rodenburghoeve met lezingen, een informatie over astronomie en sterrenkijken door telescopen. De inloop is vanaf 18.30 uur in de kantine met een kleine expositie. Hierna begint de avond tussen de hooibalen van de boerderijcamping. De toegang is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig. Locatie: Busch en Dam 22, Uitgeest/Krommeniedijk.

Vaartocht in het Wormer- en Jisperveld

Excursievaartocht ‘Nacht van de Nacht’ door het Wormer- en Jisperveld. De excursievaartocht met gids begint om 19.00 uur en deelname kost € 17,50 voor volwassen (€ 5,00 kinderen t/m 12 jaar). Vooraf reserveren is noodzakelijk. Locatie: Veerdijk 106, Wormer (Bezoekerscentrum Poelboerderij).

Ook een Nacht van de Nacht viering in dit overzicht? Mail het aan De Orkaan.

Tekst: De Orkaan Redactie, Bron: Nacht van de Nacht