Op zaterdag 29 oktober wordt voor de 18e keer de ‘Nacht van de Nacht’ gevierd. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Er worden door het hele land evenementen georganiseerd in het donker. Honderden bedrijven en gemeenten doven lichten van gebouwen en reclameverlichting. Op verschillende plekken in de Zaanstreek worden er evenementen georganiseerd. Hier lees je waar je allemaal naartoe kunt.

Nacht van de Nacht in het Guisveld

Het is volgens organisator Staatsbosbeheer “een spannende vaartocht door het donkere veenweidegebied”. Deelnemers gaan op zoek naar de dieren die ’s nachts in het veld leven en controleren ook of het wel echt donker is (wij denken van niet). Bij de werkschuur van Staatsbosbeheer zijn er twee kinderactiviteiten: uilenbraakballen uitpluizen en je eigen uilen- of vleermuizenlampion knutselen!T rek stevige schoenen (laarzen) aan en warme waterdichte kleding voor op de boot. Ook geschikt voor mensen met een fysieke beperking, er kunnen zowel rolstoelen als rollators mee op de boot (honden niet toegestaan.) Deelname kost € 12,00 p.p. en voor kinderen t/m 12 jaar €7 p.p. (incl. verrassing zelfgemaakte lampion e/o zoekkaart), leeftijd: vanaf 6 jaar. De vaartocht start om 19.30 uur en duurt: ongeveer 1 uur. Startpunt: Middel 180A, 1551 ST Westzaan.

Meer informatie en aanmelden via: https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/nacht-van-de-nacht-in-de-zaanstreek.

Nacht van de Nacht bij de Rodenburghoeve

De Rodenburghoeve opent de deuren van de kantine en stal voor een gevarieerd sterrenkijkprogramma voor jong en oud. Vrijwilligersgroep De Crommenije geeft in samenwerking met Sterrenwacht Vesta een ode aan de nacht. Tussen de hooibalen van één van de stallen van Boerderijcamping De Rodenburghoeve worden diverse astronomielezingen gegeven, is er een infostand van Sterrenwacht Vesta en wordt er anderhalf uur uitgetrokken om buiten, in het pikkedonker van de polder ronde hoeve, met de sterrenkijkers naar de sterren te kijken. Inloop van het programma is vanaf 18.30 uur en de avond duurt tot 22.15 uur. De toegang is gratis. Locatie: Busch en Dam 22, Uitgeest/Krommeniedijk. 

Nacht van de Nacht bij de Poelboerderij

Bezoekerscentrum de Poelboerderij organiseert een excursie vaartocht door het Wormer- en Jisperveld met gids. De vaartocht is van 19.00 – 21.00 uur. De avond wordt afgesloten met warme soep, vuurkorven en de mogelijkheid om de sterren en planeten te bekijken door de telescopen van deskundige sterrenkijkers. Kaarten kosten € 17,50 voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen. Reserveren is noodzakelijk en kan telefonisch 075-6219100 of per mail bezoekerscentrum@poelboerderij.nl onder vermelding van naam, aantal personen en telefoonnummer. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.

Nacht van de Nacht bij het Hemlab

‘Magisch lichtverhaal in de nacht’ in het Hemlab, waarbij het laboratorium helemaal donker wordt gemaakt. In een samensmelting van wetenschap en kunst onderzoeken kinderen de magie van vorm, kleur, beweging en experiment. Zo maken de kinderen samen met Wonderland Lichtshow een spannend lichtverhaal. Deelname aan het Magisch lichtverhaal kan tussen 19.00 – 20.30 uur en/of 21.00 – 22.30 uur. Kaarten kosten € 16,00 voor kinderen van 7 – 14 jaar. Locatie: Barndegat 6-8, Zaadam.

Meer informatie en aanmelden via: https://www.hemlab.nl/nacht-van-de-nacht-magisch-lichtverhaal/.

Ook een Nacht van de Nacht viering in dit overzicht? Mail het aan De Orkaan.

Door: Piet Bakker