‘Er is een beeld ontstaan op basis van Twitter waarin ik mijzelf niet herken.’ 

Aan het woord is Marvin Polak (VVD). Hij werd uit 13 kandidaten die naar voren geschoven werden door de commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland, Arthur van Dijk (VVD), gekozen voor de post van burgervader van Oostzaan. 

‘Toen ik begreep dat er onrust ontstond over mijn retweets heb ik ze opgezocht, ik kon ze niet voor de geest halen en moest kijken waar het nou precies over gaat. Ik las ze terug en concludeerde dat ik er destijds bewust voor heb gekozen ze te plaatsen, maar dat ik ook heel goed kon begrijpen dat in mijn rol als beoogd burgemeester, dat de GroenLinks-fractie hier niet blij mee zou zijn. Ik zou nu een dergelijke tweet nooit meer plaatsen. ‘

Polak werd gekozen door een vertrouwenscommissie met daarin alle partijen vertegenwoordigd. De commissie mocht de kandidaten niet Googlen of zelf checken. Hadden ze dat gedaan, dan was Polak er hoogstwaarschijnlijk niet doorgekomen.

Het beeld dat ontstond van Polak door onder meer Kaag te beschuldigen van het financieren van Hamas, en GroenLinks een failliete partij te noemen, leek niet echt dat van een verbindende burgervader voor iedereen. Het feit dat hij de tweets opschoonde nadat er ophef over kwam verdiende ook geen schoonheidsprijs en de radiostilte die volgde versterkte het vertrouwen niet. 

Pijn

Om met dat laatste te beginnen. Het nieuws overviel hem. Dat van zijn voordracht kwam bijna gelijk met de commotie over de denkbeelden die hij tentoon had gesteld op sociale media: 

‘Ik wilde op dat moment eerst weten hoe groot de pijn was en waar de pijn zat. Ook van de fracties zelf. Ik liep even over op dat moment, en het was goed om even een pas op de plaats te maken en te kijken ‘waar hebben we het nou over?’ voordat we dit gesprek aangingen. Want anders hadden we ander gesprek met elkaar gehad.’ 

Polak verwijderde de tweets nadat hij er door de griffier Menso Bosma op werd gewezen dat de tweets onrust gaven, ‘zeker bij GroenLinks’. 

Het ging echter niet alleen om een paar tweets, ook de berichtjes die hij leuk vond op Twitter (likes) waren voer voor vragen. Zo zette hij een hartje bij @nonifinon die schrijft: ‘May God bless and defend Israel from genocidal ‘Palestidnians’, en gaf hij een hartje aan een bericht over Kaag die Hamas €100.000.000 zou hebben gegeven. Ook vond hij een bericht van een extreem rechts trollen-account leuk dat melding maakte van een ‘deuggleuf’ (het ging om actrice Hannah Hoekstra). Dat laatste, verzekert Polak, was een ongeluk: hij staat op geen enkele manier achter de term ‘deuggleuf’ en heeft waarschijnlijk al langsscrollend per ongeluk op ‘like’ gedrukt. 

Extreme standpunten

Polak heeft inmiddels met verschillende partijen gesproken na het bekend worden van zijn twittergedrag. Ook met GroenLinks, maar over dat gesprek wil hij niks kwijt. 

‘Het is zeker niet de start die ik gewenst had, ik blijf het pijnlijk vinden dat er een beeld is gecreëerd – ook door mijn eigen schuld, dat weet ik echt wel – dat ik er extreme standpunten op nahoud. Daar herken ik mezelf niet in.’ 

Tot slot meldt hij:

‘Ik hoop dat ik heel duidelijk heb kunnen maken dat ik afstand doe van het beeld dat ik GroenLinks als antisemieten zie. Het deed me pijn dat dat beeld ontstaan is.’