Besmettingen stabiliseren, ziekenhuisopnames omhoog…

Het besmettingsniveau in de Zaanstreek ligt de afgelopen week nog steeds rond de 200 besmettingen per dag, sinds het begin van de corona-pandemie in maart 2020 is dat nog niet zo hoog geweest. Het aantal besmettingen per week was gelijk aan dat van vorige week.

De ziekenhuisopnames stegen met 10 patiënten in de afgelopen week. In november kwamen 37 streekgenoten met corona in het ziekenhuis terecht, dat is ruim twee maal zo hoog als in oktober.

In november zijn tot dusver 6 Zaanse corona-overlijdensgevallen gemeld bij het RIVM. Ook dat aantal is aanzienlijk hoger dan in de vorige maanden.

Zaanstad blijft in vergelijking met Oostzaan en Wormerland, en zeker in vergelijking met de landelijke cijfers achter qua vaccinaties.

Grafiek boven: aantal besmettingen (absolute aantallen) per week in Zaanstad, Wormerland en Oostzaan samen sinds begin september van dit jaar: van ruim 200 naar al een week boven de 1.400. De laatste dagen daalt het licht.

Grafiek onder: aantal besmettingen per dag (gemiddeld van de afgelopen 7 dagen) sinds 1 september van dit jaar. In de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld ruim 200 Zaankanters positief op corona getest, het aantal ligt al een week boven de 200.

De besmettingen (positieve testen) geven slechts een indicatie van het totaal aantal besmettingen omdat iets minder dan de helft van de mensen die klachten heeft zich laat testen.

Het aantal besmettingen per maand was in november fors hoger dan in de maanden daarvoor.

Het aantal ziekenhuisopnames (onder) steeg met 10 in de afgelopen week. In november kwamen tot dusver 37 Zaankanters met corona in het ziekenhuis terecht, in de hele maand oktober was dat aantal 15.

In november werden tot dusver 6 Zaanse corona-doden gemeld, in oktober was dat er 1, in september waren dat er 3, in augustus 2 en in juli 0.

Het aantal sterfgevallen is hoger, o.a. omdat het niet verplicht is de oorzaak door te geven aan de GGD’s (waar het RIVM zich op baseert), het CBS stelt op basis van de cijfers van officiële overlijdensberichten dat het in feite bijna 80 procent hoger is.

De vaccinatiegraad in Zaanstad is lager dan in de buurgemeenten en ook lager dan de cijfers in de Veiligheidsregio en in heel Nederland. Oostzaan en Wormerland scoren rond het landelijk gemiddelde.

De vaccinatie is in feite iets hoger, sommige mensen krijgen maar één prik waardoor ze niet in de cijfers zitten, ook zijn niet alle vaccinaties door huisartsen en in verpleeghuizen meegenomen.

Data: RIVM, grafieken: De Orkaan.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *