Bieb herverdeelt Zaanstreek-collectie

Het was een alarmerend bericht, maar het bleek een storm in een glas Zaanwater.

Een trouwe bezoeker van de Bieb in Krommenie wist te melden dat de Zaanstreekcollectie was opgedoekt en in de versnipperaar was geëindigd.

Door Jaap de Jong

Daar klopte gelukkig niet veel van. De boeken zijn niet verloren gegaan, maar de verzameling over de Zaanstreek is niet meer als één collectie beschikbaar.

De reden is opmerkelijk: er is zo weinig vraag naar deze boeken dat de Bieb de ruimte liever een andere bestemming wilde geven.

Je zou anders verwachten als je afgaat op de reacties op Facebookpagina’s die aandacht besteden aan de geschiedenis van de Zaanse dorpen. Maar misschien zijn die reageerders de liefhebbers die de boeken zelf in de kast hebben staan.

De collectie is herverdeeld en voor een deel ondergebracht in de afdeling ‘Informatief’ van de Bieb. De overige boeken zijn naar het gemeentearchief gegaan en naar de verschillende historische verenigingen in de Zaanstreek.

Je kunt je wel afvragen of de boeken nu nog even makkelijk toegankelijk zijn als op een openbare plek als de bibliotheek.

Foto’s uit onze serie Zaanse Boekenplanken, helemaal boven die van Winnie de Wit, hieronder die van Gré Luttik.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • hans van loo

    Het zou eventueel geen verbazing mogen wekken. De Vereniging van Bibliotheken bepaalt graag wat we mogen lezen. Wat niet past in hun optiek gaat inderdaad in de versnipperaar c.q. op de brandstapel Boeken verbranden kwam al eerder voor in de geschiedenis…..

    • eline kleibrink

      dit is de boel omdraaien. Het was te lezen, er was weinig belangstelling voor, en daarom haalden ze het weg. Een winkelier neem je het toch ook niet kwalijk dat hij zijn pindakaasdropjes uit de schappen haalt omdat ze niet verkopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *