Bijtincident Wormer: Hond moet weg (APV wordt aangescherpt)

Eind mei plaatsten wij het verhaal van Hinke Wieringa-Lier.

Ze was tijdens haar hardlooprondje op eerste paasdag, ter hoogte van het tuincentrum, verschrikkelijk te grazen genomen door een herdershond.

De verwondingen waren pittig en nog altijd kampt ze met de naweeën van de aanval.

In eerste instantie liet de gemeente Wormerland weten niets te kunnen doen: er was een waarschuwingsbrief naar de eigenaar gegaan, maar er zou pas actie worden ondernomen als er meerdere incidenten waren.

Inmiddels is er veel gebeurd. Burgemeester Tange heeft gesprekken gevoerd met de politie, met het slachtoffer en met de eigenaar van de hond. De uitkomst daarvan is:

‘De burgemeester en de eigenaar van de hond zijn overeengekomen om afstand te doen van de hond. Het dier heeft een nieuw onderkomen gekregen bij een organisatie die ervaring heeft met waakhonden.’

Ook wordt er naar de toekomst gekeken:

‘Om in de toekomst als gemeente makkelijker te kunnen ingrijpen bij bijtincidenten, zal nog in 2019 de APV (Algemene Plaatselijke Verordening red.) worden aangescherpt. Mogelijk wordt er ook beleid voor bijtincidenten opgesteld, dit wordt momenteel door de gemeente verkend.’

Hinke Wieringa-Lier laat weten blij te zijn met de uitkomst:

‘Goed dat de gemeente in actie is gekomen, zodat dit hopelijk in de toekomst voorkomen kan worden.’

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Gre luttik

  in ieder geval krijgt de hond een tweede kans.

  • hans van loo

   om excessief te bijten….

   • Gre Luttik

    Nee mijn beste Hans, de hond krijgt daar een degelijke opvoeding. En buitensporig bijten? Niet overdrijven, hoor. Slechts daarvoor opgeleide vechthonden zijn bijters. Maar misschien houd je van katten. Zou kunnen,he? Er zijn huiskatten die uit een boom springen met uitgeslagen nagels en een nietsvermoedende wandelaar in de nek bijten. Ambulance! Of misschien houd je van konijnen? Nou, daar zijn best wat kindertjes een vingertopje door kwijtgeraakt.
    Ik heb heel wat dieren gehad en ze bijten dan wel pikken allemaal, hoor. Ben je wel eens door een reiger te pakken genomen? Of een gans? Buitensporig ofwel excessief is meer aan mensen voorbehouden. Het woord impliceert nl opzet. Hiervoor is logisch denken noodzakelijk. Dat doet een dier niet.

    • Bert Schaap

     Zelden zoveel onzin gelezen, u kunt zo bij de Dierenpartij. 150 schapen dood, en jubelen over een wolf.
     Selectief verontwaardigt noemt men dat. Katten die uit bomen springen en praat mij niet over de terrorkonijnen uit uw verhaal Ophouden hoor, sprookjes horen in de Efteling. Natuurlijk kan elke hond bijten,mijn hond was echt geen vechthond, maar beet wel in de pols. Buitensporig ja!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *