Peter Tange en Barbara Visser in Raad van Toezicht Zaans Museum

Peter Tange en Barbara Visser zijn toetreden tot de Raad van Toezicht van het Zaans Museum.

Barbara Visser is oud-minister van Infrastructuur en Waterstaat en voormalig staatssecretaris van defensie; daarvoor was ze VVD-raadslid en wethouder in Zaanstad en Tweede Kamerlid. Peter Tange is oud-burgemeester van de gemeente Wormerland en tegenwoordig voorzitter van Zaans Erfgoed.

Voorzitter Piet Middelhoven stelt dat:

“voormalige politici met een groot netwerk een belangrijke toevoeging zullen zijn voor de raad van toezicht. Juist nu het Zaans Museum aan de vooravond staat van hoognodige vernieuwing van de hoofdlocatie op de Zaanse Schans.”

Barbara Visser (1977):

“Vanuit de Raad van Toezicht lever ik graag mijn bijdrage aan het toekomstbestendig maken van het Zaans Museum.”

Peter Tange (1952) is geboren en getogen in de Zaanstreek en was van 2000 tot 2020 burgemeester van de Zaanse gemeente Wormerland. Daarvoor was hij raadslid voor PSP en GroenLinks in de gemeente Zaanstad:

“Het Zaans Museum is dé vindplaats van Zaanse verhalen en vertelt met de collectie het verhaal van de rijke Zaanse geschiedenis. Ik ben blij dat ik als lid van de Raad van Toezicht hieraan een bijdrage kan leveren.”

Ook directeur Marieke Verweij is blij:

“Met hun nationale en Zaanse politieke en bestuurlijke ervaring zullen Peter Tange en Barbara Visser een waardevolle bijdrage leveren aan de toekomst van het Zaans Museum met het verbinden van mensen, cultuur en erfgoed.” 

Bezoekers

Het Zaans museum heeft een lastige periode achter de rug. Door corona daalden de bezoekersaantallen sterk: van 200.000 in 2019 tot 75.000 in 2020 (het jaarverslag over 2021 is nog niet gepubliceerd). In juli 2021 vertrok directeur Nikola Eltink, de opvolger van Jan Hovers, al na zeven maanden bij het museum. Zij werd opgevolgd door Marieke Verweij. Ook had het museum te maken met een opzienbarende poging tot kunstroof toen in augustus 2021 iemand met de Monet van het museum de deur uitwandelde. De dader is inmiddels veroordeeld maar het schilderij is nog steeds niet te zien in de expositie. De plannen om te verhuizen naar een nieuwe locatie in centrum Zaandam (Museum Holland) en daar een blockbuster met een grote Monet-tentoonstelling te organiseren, vielen in het water (maar Zaanstad wil nog steeds een nieuw museum in het centrum).

De nieuwe leden moeten zich dus gaan inspannen om het museum ’toekomstbestendig te maken’, en voor de ‘hoognodige vernieuwing’.

De overige leden van de raad van toezicht zijn op dit moment: Piet Middelhoven (voorzitter van de raad en ondernemer), Ruud Vreeman (bestuurder en oud-burgemeester gemeente Zaanstad), Jaap Zwitser (fiscalist Vitoil) en Roel Woudt (eigenaar Uitgeverij Noord-Holland; voormalig uitgeverij Mercurius).

Foto’s: Peter Tange (boven, Bart Homburg), Barbara Visser (onder, Rijksoverheid).

Barbara Visser
Deel dit artikel:

3 reacties

 • Rob van Renswouw

  Beste Peter, wat ben ik blij te horen dat jij bent aangesteld als toezichthouder op deze belangrijke plaats in onze Zaanstreek .
  Ik vertrouw erop dat je deze functie wederom als een succes zal maken .

  Groet,
  Rob

 • Henk Visser

  Beste Barbara,
  Als ik zo vrij mag zijn je als achternaamgenoot zo te noemen. Wat fijn dat je weer terugkomt in een Zaans bestuurlijk orgaan. In de raad van toezicht van het Zaans museum. De Zaanse schans. Een uitdagende baan dat past bij je Zaanse roots. Want wat heb jij niet allemaal gedaan voor Zaanstad als minister van I&W met het overhandigde stokje van je partijgenote Cora?
  We zijn onder de indruk van al je prestaties in de landelijke politiek. Dat rechtvaardigt je nieuwe aanstelling. Een resumé.
  In 2019 kreeg je als staatssecretaris van defensie het rapportcijfer 4. Ervaren militairen liepen weg uit onvrede over de onderbetaling. Waar jullie (minister Ank Bijleveld en jij) niets aan gedaan hebben en tot op de dag van vandaag gevolgen kent. (Bron: FTM)
  Je zei in 2021 als minister van I&W dat er betreffende Schiphol “allerlei problemen op tal van vlakken” [zijn]. Oplossingen moeten niet van jou komen maar van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) die over de natuurvergunning gaat die Schiphol niet heeft (maar wel moet hebben in verband met de stikstof-uitstoot). (Bron: De Orkaan 13-12-2021)
  Een fraaie illustratie van afschuif politiek. Niet zelf verantwoording nemen maar afwentelen op collegae politici, wetend dat je tijd geteld is met het aanstaande nieuwe kabinet.
  Barbara, wat komt het toch goed uit dat jij nu zelf (in eigen persoon?) al die toeristen mag ontvangen waar je zo vurig voor gepleit hebt in oktober vorig jaar. ‘Minder vliegen is niet per se nodig, Ook “een nieuwe manier van bouwen en meer groen op de daken” (citaat) zouden de geluidsoverlast kunnen verminderen’. Die nieuwe manier van bouwen bestaat uit het opsluiten van omwonenden in containers. De gemeente Haarlemmermeer experimenteert hier al mee. Dezelfde gemeente die protesten op Schiphol verbiedt op onwettige noodbevel gronden, door de rechter op 2 mei j.l vernietigd. (Bron: SW)
  Barbara, wat ga je nu doen? De hele Zaanse schans voorzien van groene daken en wieken? Containers plaatsen met een klassieke Zaanse facade? Zoals in het hart van Zaandam? Is dat jouw idee?
  Wat fijn dat we weer eens getuige moge zijn van de misselijkmakende draaideur politiek die gelukte en mislukte politici een warm kussentje bieden. Nu Barbara een positie bieden waarin we haar pro luchtvaart, anti gezondheid en welzijn beleid accepteren omdat ze … een Zaanse is?
  OMG!

 • Nico Smit

  Henk, een prachtig pleidooi over een mislukte politica.
  De kosten van de marine niet naar Zeeland, is een compensatiepakket van 650 miljoen belastinggeld naar Zeeland.
  Mevr. Visser heeft in de kamer gezegd, dat het ging om enkele tientallen miljoenen.
  Dus mevr. Visser kan niet rekenen, hoe kan je dan toezicht houden ??
  Daarnaast heeft mevr. Visser geen haast om te solliciteren, met het eerste jaar een inkomen van 80 % van
  170.000 euro, en daarna 2 jaar en 2 maanden van 70 %.
  En dan hebben we het nog niet gehad over een dubbel paspoort.
  Trouwens Peter Tange veel succes !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *