Monet’s ‘Voorzaan’ volgende maand weer te zien in Zaans Museum

Het schilderij ‘De Voorzaan en de Westerhem’ van de Franse impressionist Claude Monet dat in augustus 2021 uit het Zaanse Museum werd geroofd, zal zeer waarschijnlijk in juni weer te zien zijn.

De 49-jarige Amsterdamse dader hoorde vandaag dat de rechter hem inderdaad de 4 jaar oplegde die de Officier van Justitie had geëist. De roof mislukte doordat de mannen het schilderij lieten vallen tijdens hun vlucht. Daarbij vielen ook schoten waarbij overigens niemand gewond is geraakt.

Die schoten werden gelost door een 37-jarige man uit Purmerend die de vluchtscooter bestuurde. De straf van 4 jaar dankt de Amsterdammer onder meer aan zijn aansporing aan de scooterbestuurder om te schieten bij de vlucht. Bij de vier jaar cel werden nog eens 45 dagen opgeteld omdat hij vaker is veroordeeld voor diefstal en nog in zijn proeftijd zat aldus de NOS.

Lees hier het verslag van de rechtszaak op Rechtspraak.nl

Pinksterweekend

Maar de Monet is al negen maanden niet te zien. Het doek is overigens niet beschadigd geraakt tijdens de mislukt roof. Marieke Verweij, directeur van het Zaans Museum zegt op vragen van De Orkaan dat ze hoopt dat het pronkstuk van het Zaans Museum in juni weer aan de muur hangt (2 juni 1871 kwam Monet in Zaandam aan): “Ik hoop het Pinkersterweekend, maar pin me er niet op vast.”

Volgens Verweij is het vooral een kwestie van verzekeringen en beveiliging geweest waardoor het schilderij er nog niet hangt, “het had veel voeten in de aarde.”

De dader kon destijds vrij eenvoudig het schilderij van de muur halen en ermee de deur uitlopen. Dat zal in de nieuwe situatie niet zo eenvoudig meer gaan. Het schilderij komt op wel dezelfde plaats te hangen waar het eerder hing, maar nu in een vitrine.

Lees ook:

Foto boven: de Van Rossems bewonderen Monet in het Zaans Museum. De uitzending was eind april maar was al opgenomen voordat de roof plaatsvond. Onder: de replica die er nu nog hangt en daaronder het origineel.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *