Binnenstebuiten: wonen op Zaanse Schans – UPDATE: met ‘oude’ huis

In het KRO•NRCV-programma Binnenstebuiten werd gister binnen gekeken op een plek waar de meeste mensen buiten blijven: de Zaanse Schans.

Vrijwilligerscoördinator Carleen Lebens woont al 30 jaar op de Schans, in verschillende huizen. En ze wil er nooit meer weg. Ook al denken veel mensen dat haar huis een museum is dat ze kunnen bezoeken: “je bent publiek bezit. Je woont hier niet alleen.”

Binnenkijken biedt onder meer zicht op een indrukwekkende smuiger met tegels met Bijbelse taferelen. Buiten scharrelen behalve de toeristen ook kippen rond (“elke dag een vers eitje”).

Het filmpje dat op de Zaanse Schans is gemaakt is op de website van Binnenstebuiten te bekijken.

Fred Jacobsen reageerde hieronder al over het ‘oude’ huisje naast de Kooger Vermaning aan de Lagendijk 36. Het is in 1964 verplaatst  Jan Leguyt stuurde deze foto.

Het huisje aan de Lagendijk
Huisje nu op de Zaanse Schans
Deel dit artikel:

7 reacties

 • Peta Steenis

  Lees ook het verhaal van Carleen Lebens op de digitale Zaanse verhalenbank van het Zaans museum.
  Zoek via de tag Thuis aan de Zaan.
  De titel van het verhaal is: “Oh, wonen hier echte mensen?”.

 • wat weer een leuke foto..het huisje waar mev. Lebens in woont stond in de jaren zestig in koog ad zaan.pal naast de doopsgezinde kerk..in dat husje woonden da familie van Vliet..ij ben er vaak binnen gewees om met mijn vriendje Jasper te spelen..ik woonde aan de andere kant van de kerk maar dat huis is gesloopt..het huisje is volgens mij in de jaren zestig volledig intact naar de schans gebracht..het is dacht ik ook het enige huisje met een stenen voorgevel…..

  • Marijke van den Ing

   In dit huisje woonde mijn opoe Nijkamp erg leuk om het nog eens vanbinnen te zien.Het was in die tijd niet zo mooi vanbinnen.Vooral de prachtige smuiger vonden wij als kind heel bijzonder.Opoe sliep in een bedstee in de voorkamer.

 • Frits Krom

  Ik herken wat. Ik doe middeleeuws re-enactment en als we op evenement zijn en de middeleeuws verantwoorde maaltijd bereiden, krijg je de domste vragen naar je hoofd. “Is dat vuur echt?” “Gaan jullie dat nou ècht opeten?” “Mag ik zo’n zwaard eens vasthouden?” (Nee dus) “In welk hotel slapen jullie nou straks?” (terwijl onze tenten erbij staan) Echt, je zou ze een cent geven … Als het niet zo triest was, zou je erom lachen.

 • 'T. C. G. Riem

  Het een en ander komt mij, als oud koger, bekend voor.
  Echter het café er naast zegt mij niets?

 • Jan Leguijt

  De foto is van ongeveer 1930. Het café (een tapperij) was “De Tijd” en is in de jaren ’50 gesloopt. De woning is tot in de jaren ’40 bewoond geweest door de koster van de Kooger Vermaning.

 • Tjeerd Riem

  Hallo Jan,

  Hartelijk dank voor je aanvulling!
  ik ben van 1948. Dus heb dit dan ook niet meegemaakt blijkt uit je aanvullende gegevens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *