In de Zaanstreek is op minstens 18 plekken blauwtong geconstateerd. Het gaat om Assendelft, Oostzaan, Westzaan, Zaandam en Wijdewormer. Blauwtong is een virusziekte die vooral veel voorkomt bij schapen, maar ook bij geiten en runderen wordt gevonden.

Het aantal gemelde gevallen van blauwtong neemt snel toe. De eerste 4 gevallen zijn begin september vastgesteld. Een maand later gaat het al om ruim 1.100 locaties. Twee dagen daarvoor waren dat er nog 645.

Dat blijkt uit de laatste update (5 oktober 2023) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

In Assendelft gaat het om 5 locaties, in Oostzaan om 7, in Zaandam om 2 plekken en in Wijdewormer om 3 plaatsen. In Westzaan is op één locatie blauwtong geconstateerd.

Ook andere herkauwers kunnen besmet worden. De besmettingen komen door de beet van kleine muggen (knutten) die besmet zijn met het virus. Blauwtong kan niet overgaan van dier op mens. De laatste keer dat dit virus in Nederland voorkwam was in 2009.

Door Piet Bakker. Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Foto: Orkaan-archief (2022).