Bij een groep schapen die in het recreatiegebied het Twiske is ondergebracht om de gevreesde blauwtongziekte te ontlopen zijn twee schapen vanmorgen ’te grazen genomen’ door een hond. De schapen stonden op grond achter voetbalvereniging OFC.

Esmé Ramakers meldt op de Facebook-groep ‘Oostzaan in beeld’ dat de dierenarts onderweg ging kijken of ze nog gered konden worden.

Veel schapen van de boerderij waar Esmé werkt, hebben blauwtong: “Het leed onder de schapen is enorm. We hebben er meer dan honderd verloren. De schapen die we nog hebben hebben we verspreid. Een aantal weken geleden hebben we gekozen om de schapen in het recreatiegebied het Twiske onder te brengen.”

Ze vraagt of de eigenaar zich wil melden of iemand anders iets heeft gezien.

De officiële stand voor de Zaanstreek op het gebied van blauwtong is dat er nu 95 geregisterde gevallen zijn. Dat zijn er vier meer dan vorige week. De sterke groei die we in oktober zagen, is verdwenen. De meeste gevallen (tien of meer) zijn in Assendelft, Oostzaan, Wijdewormer, Westzaan en Wormer. In Zaandam zijn vijf gevallen geconstateerd, drie daarvan op de stadsboerderij in het Darwinpark.

Door Piet Bakker. Bron: website en kaarten van Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en post van Esmé Ramakers op de Facebook-groep ‘Oostzaan in beeld. Foto: van Facebook Esmé Ramakers.