Festival Lentekabinet in het Twiske kan doorgaan op 18 en 19 mei. De Raad van State vindt de zaak te ingewikkeld om via een Voorlopige Voorziening het festival tegen te houden. Er werden door de Stichting Hart voor het Twiske veel resultaten van diverse onderzoeken bestreden. De rechtbank schrijft: “De beoordeling van dergelijke hoger beroepsgronden en verschillende deskundigenonderzoeken vergt nader onderzoek.”

Er volgt dus nog een bodemprocedure waarbij de zaak inhoudelijk verder beoordeeld gaat worden. Maar dan is het Lentekabinet 2024 al achter de rug. Voor toekomstige edities kan het wel gevolgen hebben.

Hart voor het Twiske schrijft dat ze de hoop nog niet heeft opgegeven, en de strijd gaat voortzetten.

De stichting vreesde dat het muziekfestival zal leiden tot schadelijke gevolgen voor het Natura 2000-gebied. In mei 2022 kreeg Lentekabinet-organisator Dekmantel B.V. een natuurvergunning om het festival in het natuur- en recreatiegebied te organiseren. In juli 2023 heeft de rechtbank het door de stichting daartegen ingestelde beroep ongegrond verklaard. Tegen deze uitspraak heeft de stichting hoger beroep ingesteld, het verzoek voor een Voorlopige Voorziening is afgewezen, een datum voor de inhoudelijke behandeling in de bodemprocedure is nog niet bekend.

Door Piet Bakker. Bronnen: vonnis op Rechtspraak.nl, Hart voor Twiske en eerder nieuws op De Orkaan. Foto: De Orkaan (editie 2023).