In de Zaanstreek is op 76 locaties blauwtong geconstateerd. Het gaat om plekken in Assendelft, Oostzaan, Westzaan, Krommenie, Zaandam, Jisp, Zaandijk, Wormer en Wijdewormer. Een week geleden stond de teller nog op 18 locaties met besmettingen.

Blauwtong is een virusziekte die vooral veel voorkomt bij schapen, maar ook bij geiten en runderen wordt gevonden. De eerste 4 gevallen zijn begin september vastgesteld. Vorige week ging het om ruim 1.100 locaties. Gister – 12 oktober – stond de teller al bijna op 1.800.

Dat blijkt uit de laatste update van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

In Assendelft gaat het om 24 locaties, in Oostzaan om 13, in Westzaan om 11, in zowel Wijdewormer als Wormer om 9 plaatsen, in Zaandam om 5 plekken, in Krommenie om 3 gevallen en Jisp en Zaandijk om één locatie met blauwtong.

Het gaat zowel om klinisch positieve en PCR-positieve gevallen. Bij klinisch positief zijn de besmettingen geconstateerd op basis van kenmerkende symptomen, zonder dat dit verder onderzocht is in een laboratorium. PCR-positief betekent dat de gevallen daadwerkelijk door bloedonderzoek zijn bevestigd. Twee derde van de gevallen zijn PCR-positief.

Ook andere herkauwers kunnen besmet worden. De besmettingen komen door de beet van kleine muggen (knutten) die besmet zijn met het virus. Blauwtong kan niet overgaan van dier op mens. De vorige keer dat dit virus in Nederland voorkwam was in 2009.

Er is nog geen vaccin tegen blauwtong in Nederland beschikbaar. In Zuid-Afrika wordt dat wel gebruikt maar demissionair minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) laat het in Nederland niet toe na een advies van het Bureau Diergeneesmiddelen. Er zouden veiligheidsrisico’s zijn en twijfels over de werkzaamheid van het vaccin aldus de NOS.

Door Piet Bakker. Bron: website en kaarten van Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, NOS. Foto: Orkaan-archief.