Blogger Erik Schaap achter pvv-zaanstad.nl

De website PVV-Zaanstad wordt niet onderhouden door de partij van Geert Wilders maar is een initiatief van de Zaanse blogger Erik Schaap.

De inhoud suggereerde al dat het geen officiële PVV-site was, zo moesten Marokkanen terug naar Istanbul, zou Nederland gegrondvest zijn op het joods-christelijk-homeopathisch gedachtegoed en werd sympatisanten gevraagd om PVV-lid te worden (de PVV heeft geen leden).

Onze vraag om informatie werd smadelijk afgewezen. Op de site wordt gewaarschuwd voor namaak:

“Steeds weer zijn er mensen die het leuk vinden om de PVV belachelijk te maken, bijvoorbeeld door het plaatsen van digitale stukken waarbij ze zich voordoen als de Partij voor de Vrijheid of Geert Wilders. Vooral op Faecebook en Twitter zijn er veel nep-PVV’s te vinden. Ze zijn vaak herkenbaar aan de vele taalfouten. Trap er niet, zouden wij willen zeggen. Hoed u voor namaak. Er is maar één PVV, ook in Zaanstad!”

De anonimiteit van de maker(s) was echter niet erg goed gewaarborgd, Erik Schaap is de ‘auteur’ van alle artikelen die tot dusver op de site verschenen.

Waarom doet Schaap zich via deze site voor als PVV-Zaanstad? In het verleden heeft hij de zaanonline-site van Eric Sellmeijer (DZ) en Harrie van der Laan (POV) gebrek aan transparantie verweten. Ook schreef over over de heimelijke PvdA-Facebook-campagne Wij Zijn Zaandam etc.

Volgens Schaap is er geen sprake van gebrek aan transparantie aangezien het “een fluitje van een cent was” om zijn naam te vinden:

“In tegenstelling tot POV, DZ, PvdA en het ter ziele gegane verdienmodel Zaan Online probeer ik op bescheiden wijze aan satire c.q. ironie te doen, daar zit wel een belangrijk verschil in. Vergelijk het met De Speld of het Amerikaanse The Onion, maar dan op z’n Zaans, pretentieloos, onbetaald en in alle opzichten amateuristisch.”

Deel dit artikel:

21 reacties

 • hans van loo

  Eric Schaap is een auteur van boeiende lectuur,maar dit is toch wel wat flauw….

 • Ferdinand

  Als lid en voormalig raadslid van een andere politieke partij kan je dit niet maken. Niet kies van dhr Schaap, dit soort fout gedrag zou je eerder van pvv’ers verwachten.

  • Czaar Peter

   Jeetje, was deze Heer gemeenteraadslid in Zaanstad, ik wist niet dat er een partij linker dan de Baader-Meinhof-Groep in de gemeenteraad heeft gezeten.

 • JK

  In 2014 werd de fiets van Erik gestolen. Toen werd hij op het politiebureau uitgenodigd om de beelden van de diefstal te bekijken. Dat vond hij privacyschending van de dief, maar toch bekeek Erik Schaap de beelden. Hij kende de dief niet. Vervolgens trof hij de fiets (een dag later ??) aan in een tweedehands winkel. Heling? Aangifte? Nee, alleen beklag over de camera’s. Zeer bijzonder en waarvan akte. Overigens rijdt Erik al jaaaaren op dezelfde fiets.

 • Frenk van Heeswijk

  De verveling en verloedering slaan toe in deze stad…, dan is het goed om als denker en literair historicus.., als kunstenaar of filosoof een keer je bek open te doen. Politiek niet correct misschien, maar als we onze bek houden gebeurd er nooit iets. Ik ga mee

 • Dick Smit

  Waarschijnlijk heeft het met verveling te maken, de aktie van Eric Schaap. Gewoon zielig!

 • Boon

  Maar zo krijgen de fascisten deze naam niet meer . Goede actie.

 • hans van loo

  Fascisten,fascisme.Het ligt lekker in de mond tegenwoordig…..

 • Czaar Peter

  bedenkelijk gedrag door middel van propaganda, domeinroof, inbreuk portretrecht. ook wil ik de censuur door de orkaan nog even bestempelen als: zeer bedenkelijk!

 • JK

  Ik ondersteun de reactie van 16:16 van Czaar Peter van harte. Bedenkelijk gedrag en selectief weergeven van reactie’s. De Orkaan is een leuke krant vwb de culturele en andere ludieke berichtjes, die niet zozeer aan politieke kleur verwant zijn. Maar als de Orkaan zaken gaat blokkeren lijkt het echt op censuur. Ook al komt dat wat je plaatst uit een open bron.

 • De Orkaan

  Het is allemaal veel eenvoudiger. Alle reacties waarin mensen beschuldigd worden van “corruptie, misdrijven, verslaving, oplichting, fascisme etc.” worden verwijderd. Dat zijn geen verzonnen voorbeelden, maar een selectie uit wat we binnen krijgen. Omdat wij verantwoordelijk zijn voor alles wat op de site staat, dus ook voor de reacties, plaatsten we dat niet.

 • Man zonder hoed

  Deze man laat het ware gezicht van de linkse kliek zien. Gluiperig en gemeen naar diegenen toe die het niet met hen eens zijn. Dhr. E Schaap is –doordat hij zijn leven lang al financieel volkomen afhankelijk is van overheidsgelden– bang dat hij zijn “luizenleventje” kwijtraakt. Dit omdat steeds meer mensen na gaan denken.
  Helaas is het linkse gebeuren niet voor rede vatbaar als je er een andere mening op nahoudt. Nee, hr. Schaap dit is geen satire van U maar bewust andersdenkenden zwartmaken.

  • Jan v/d Broek

   Je trekt ergens een streep en het ene stuk noem je links en het andere rechts, het een is goed, het ander slecht. Dan soort ongenuanceerdheid is leuk als je 18 bent, maar termen als “linkse kliek” raken natuurlijk kant noch wal.

  • Hans

   Lucht het op meneer zonder hoed? Beetje generaliseren, schelden en beschuldigen. Grappig dan u over nadenken begint: “Dit omdat steeds meer mensen na gaan denken”. Ik vrees adhv uw inzending dat dat laatste niet aan u is besteed. Een logischer nickname zou daarom zijn ‘Man zonder argumenten’

 • De Orkaan

  Altijd fijn dat iemand niet “gluiperig en gemeen” is… behalve dan onbewezen beschuldigingen uiten en zich achter een nepnaam verschuilen. (Die anonieme namen laten we natuurlijk zelf toe, maar we beginnen wel steeds meer te twijfelen aan de juistheid van die beslissing).

 • JK

  En jullie staan zelf met De Orkaan in het bevolkingsregister?

 • Czaar Peter

  Als we toch met links aan het strooien zijn ( en dan bedoel ik niet extreem-links, maar: internetlinks.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Propaganda_(communicatie)
  ” het bewust verspreiden van eenzijdige en/of verzonnen informatie. “

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *