Boer Koeman: ‘Niet de dieren maar de mensen zijn het probleem’ (video)

Boeren zijn niet uit het nieuws te slaan. Dirk Koeman is boer in Oostzaan. Hij is ook de buurman van redacteur Merel Kan. Je zou dus denken dat zij zijn staldeur platloopt om te ontdekken wat er leeft bij ‘de boer’. 

Niet dus. Tenminste tot gisteren. Ze bezocht hem, net toen de koeien van het land kwamen en er hard gewerkt moest worden. Gelukkig is Dirk goed in multitasken en hij was bereid haar te woord te staan: ‘Al heb ik ook de wijsheid niet in pacht.’ 

Deel dit artikel:

23 reacties

 • Bas Sommeijer

  Mooi filmpje. Stikstofprobleem in een notendop. Teveel mensen, teveel auto’s, teveel vliegen en de zuivel en BBQ moet goedkoop blijven. 1 miljoen mensen is genoeg om de soort in stand te houden. Natuur lost het vanzelf op zoals bijvoorbeeld Corona, maar ja dan gaan ze inenten. Briljante boer.

 • Anja Visser

  Wat een mooi filmpje. De boeren hebben we nodig in Oostzaan ook de koeien om het Oostzanerveld in stand te houden.

 • Corina Bijdemast

  Wat een super mooi filmpje weer. Dirk legt het gewoon lekker simpel uit….mensen willen idd wel zo goedkoop mogelijk bbqen.

 • Henk Luijt

  Erg mooi filmpje en een sympathieke boer.
  Toch even een citaat van een website van eenvandaag:
  “Ook als de stikstofuitstoot van vliegtuigen boven 3000 voet wordt meegerekend blijft de luchtvaart een kleine speler. Zo’n 0,5 procent tegenover 46 procent die de landbouw bijdraagt”
  Tja, een ongemakkelijke waarheid.

  • Alfons van Gurp

   Ik denk dat je abuis bent.
   Van heel veel industrieën en vliegverkeer is geen uitstoot bekend en wordt ook niet meegenomen, terwijl van elk landbouwbedrijf berekende cijfers bekend zijn. Logeer maar een weekje bij deze boer op stal of naast de landingsbaan op Schiphol. Kijken wat je het beste bevalt.

   • kees geerts

    stikstofoxides zijn zwaarder dan ammoniak (wat de veestapel uitstoot) dus de nox van de vliegtuigen komt hoe dan ook naar beneden ook van boven de 900 meter.

 • Arjen Ronner

  Mooie reportage van kleinschalige ouderwetse boer, die voor kwaliteit van boeren en natuurbeheer gaat. En vinger op zere plek legt: het zijn mensen die de problemen veroorzaken met de auto’s op de snelweg, het vliegen in de lucht en vooral dat ze zo weinig mogelijk willen betalen voor hun stukje vlees.

 • Anja ten Hoope

  Dus moet daarom maar een hele sector om zeep worden geholpen. Zelfs wat bioboeren moeten wijken. Laat in de toekomst jullie stukje vlees en zuivel vooral invliegen of invaren. Geen boer meer te bekennen in ons land, die zijn geëmigreerd. Fijn landschap in de toekomst, hele woonwijken en hier en daar wat natura. Tja, ik denk er even anders over. Mag toch? Tussen haakjes, ik ben geen boerin.

  • Yvonne ten hoope

   Helemaal mee eens Zus, ik deel je reactie en ik steun zeker de boeren! Het potje van Hak groeit niet aan de bomen. En hier in Friesland is het prachtig mooi wonen tussen de boeren en lekker eten en schone lucht 😉😊

 • Jan Dirk Schouten

  Als je het circuit zandvoort, goedkoop vliegen voor iedereen, goedkoop bbq en, geen maximum snelheid voorstaat. In natura gebieden forse festivals houdt, ja dan is de boer de sigaar.. Wat als niet racet, weinig vliegt, faire prijs betalen en geen festivals in de natuur houdt: dan maar eens kijken wat je moet veranderen. En in ieder geval de grootindustrie fors dwingen tot praktsch geen uitstoot. Ja dan moet een 5 procent duidelijk inleveren.. Wel de rijksten

 • Bert Versteeg

  Boer Koeman heeft gelijk, de mensen zijn het probleem of anders gezegd, de mensen maken er een probleem van..
  Het aantal melkkoeien in Nederland is al 70 jaar vrijwel ongewijzigd terwijl het aantal boerenbedrijven aanzienlijk is gedaald.
  Een boer heeft dus gemiddeld meer koeien dan toen.
  Den Haag moet eens stoppen met achter Brussel aan te lopen en moet opkomen voor onze boeren!
  Nederland is een dichtbevolkt land dus de stikstofuitstoot per km2 is logischerwijs relatief hoog maar als we gaan kijken naar de gemiddelde uitstoot per persoon dan scoort Nederland helemaal niet slecht.
  In landen als Duitsland, Frankrijk en Italie wordt per inwoner gemiddeld veel meer stikstof uitgestoten dan in Nederland.

 • Henk Visser

  Dit is het beste filmpje dat de Orkaan tot nu toe gemaakt heeft.
  Deze hardwerkende, ogenschijnlijk simpele boer is zó wijs.
  In korte zinnen somt hij de hele problematiek op.
  Overbevolking, uitstoot door mobiel en luchtvaartverkeer. De druk op de agrarische sector om goedkoop de consument (wij) te bedienen.

  Dirk Koeman is een boer naar traditionele maatstaven. Kleinschalig. Met hart en liefde voor zijn dieren (scharrelkippen) en liefde voor ‘’mooie meiden’’ die melk bij hem komen kopen. Dat was in de jaren 50 en 60 heel gewoon. De melkboer, schillenboer, aardappelboer, kolenboer. Allen kwamen aan huis in hun pruttel mobiel of met een paard voor de kar. De kleinschaligheid en direct contact tussen boer en consument bond onze maatschappij.

  Dirk is teleurgesteld dat alléén de boeren opdraaien voor het stikstofprobleem.
  En melkt zijn koeien terwijl de vliegtuigen over zijn hoofd scheren. Inderdaad
  levert de gehele agrarische sector het leeuwendeel aan stikstofuitstoot.
  Maar de 0,5 % door de vliegtuigen, wat Henk Luijt in zijn reactie aangeeft, is fout.
  Dit was in 2020 8%. Dat is 30 miljoen kilo.

  De sympathieke boer met zijn gescheurde (mode) broek legt de vinger op de zere plek.
  Decennia lang hebben opeenvolgende kabinetten aangedrongen, en subsidie verleent, aan volumevergroting van de sector. Minuscuul Nederland moest zo nodig de #2 vleesexporteur van de wereld zijn. Decennia lang heeft de overheid de door de EU aangekondigde aanpak van stikstof genegeerd.
  Nu het mes op de keel is gezet moeten de boeren eraan geloven. Niét de luchtvaart.
  Die mag gewoon giftig PFOS afval blijven lozen in omringende wateren. Omdat, volgens de uitspraak van de Raad van State, de omgeving al dermate vervuild is.

  https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RVS:2022:2178

  Ga dit maar eens uitleggen aan de boeren.
  Dirk en zijn lotgenoten krijgen de hete kolen van 4 verzakende kabinetten Rutte nu voor hun kiezen. Eerst wordt de sector gestimuleerd en gesubsidieerd tot volume vergroting. Nu komt opeens de guillotine op het dorpsplein te staan.

  Stikstof beperking is noodzakelijk. Maar neem dan ook maatregelen die alle sectoren evenredig treffen. En daar is in de luchtvaart nog héél veel te winnen.

 • Xandra Bender

  Stikstof is niet het (gecreëerde) probleem, maar nanofijnstof! Mensen (en dieren) worden ziek (gemaakt) door gif, straling en stress. En alles gaat om macht en niet om onze gezondheid en milieu. Agenda 2030; Totale controle over de mensheid om ons te onderdrukken en vervroegd te laten sterven. Het staat allemaal gewoon op internet als je wat verder zoekt. Nederland wordt TriStateCity vol smart (=stupid=straling) en levenslang prikjes. (gif) Een leven vol angsten voor klimaatverandering, pandemieën, steeds grotere (belasting)druk en geen privacy. Echt duurzame energiebronnen worden ons door de machthebbers onthouden anders verliezen zij hun macht. De wereld is mooi, maar het (monetaire) systeem deugt niet!

  • Cor Frederiks

   Hoera we hebben een stikstof wappie

  • louis dirksen

   Beste Xandra,

   Ik leef helemaal mee met je. Midden in de nacht, alles is donker, de maan is net onder en dan lees je iets op het uiterst betrouwbare internet. Nu wordt het tijd om de lezers van de Orkaan te informeren en floeps, daar staat het dan: We worden voortijdig om zeep geholpen.

   Ik geef toe: Ook ik heb wel eens een sombere bui. Maar dan zet ik gewoon even de vierde symfonie van Beethoven op. Na de intro die overloopt van fijnstof, coronavirusjes en alle andere complot-ellende komt dan plotseling de verlossing: Licht en vreugde alom, leef het leven, er is nog zoveel moois.
   Mocht de juiste stemming er dan nog niet zijn: speel het klarinetconcert van Mozart, uitgevoerd door Benny Goodman. En sluit daarna af met River Deep Mountain High van Tina Turner.
   Niet te hard, anders worden de buren wakker. Neem een stukje kaas en een wijntje . Kijk naar buiten, het daget al in het Oosten. En ga dan lekker slapen…..

 • Arjan Visser

  De Nederlandse zuivelsector is een belangrijke exporteur. Van alle melk die we in Nederland verwerken, blijft ongeveer 35% in Nederland en is bijna twee derde bestemd voor de export. Als we dus stoppen met produceren voor het buitenland is het probleem opgelost.

  • Nico Smit

   Arjan,
   Wel trouw blijven kijken naar het Jeugdjournaal !!

  • piet Zwikker

   Als alle landen stoppen met produceren voor het buitenland hier geen koffie, thee, sinaasappels, olijfolie, kiwi’s, wijn ,bananen enz meer. Nederland is nu een maal wat klimaat en grondsoort betreft uitermate geschikt voor het produceren van zuivel, integenstelling tot alle hier genoemde producten.

   • Mensen die vinden dat export van landbouw produkten overbodig is moeten dan ook niet zo hypocriet zijn om een Duitse of Japanse auto te kopen.
    Maar gewoon allemaal in een ‘mini’
    De op dit moment enige auto die in Nederland geproduceerd wordt.

 • Co Bus

  Arjan, als Oekraïne zijn graan niet exporteert, zullen er in de wereld meer mensen sterven aan hongersnood dan aan de oorlog in Oekraïne zelf. Maw, je opmerking is nogal egoïstisch. Er zijn landen die door de ligging ervan of door het klimaat wat er heerst nier voorzien in de eigen voedselbehoefte.

 • Hans de Jong

  Mooi stukje en Dirk Koeman heb gewoon gelijk, mens is zelf het probleem.
  Vlgs sommige geleerde gaan we van kleine 8 naar 9,5 miljard in 2050.
  Deze mensen hebben voedsel nodig of het nou dierlijk of plantaardig zal zijn.
  Azië, Afrika en Zuid-Amerika zijn de grote verwachte groeiers dus meer landbouwgrond nodig.
  Algemeen gebruik de mens veel meer dan 50 jaar geleden dus vul de vervulling ondanks alle maatregelen maar in.
  Terwijl de boer minder bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt.
  Ook is er gewoon minder vee in Nederland,
  Een stukje van blad De Boerderij uit 1978, 4,8 mil vee eenheden, 2,26 miljoen melkkoeien.en ving toen de boer toen denk 70 tot 80 Gulden cent per liter melk.
  Nu heb de boer een goed prijs maar jaren was het rond de 35 Euro cent dus vul het maar in.
  Voorbeeld, een pak melk van ver kost 90 cent, normaal 1,20 en Bio of opgewaardeerde prijs van 1,40, wat pak de mens hen snelst.
  Hoe veel mensen, beweging van de mens toen.in 1978 en nu, laat staan wat we aan energie gebruik hebben.
  Piet Zwikker had ook de goede opmerking wand eten de Nederlander nog wel veel echte Hollandse pot ?

 • Wil Vrehen

  Mooie tevreden koeien in de stal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *