Zes tractoren en een trommel en een fluit. Zaanse boeren verzamelden zich rond 19.15 uur vanavond aan de Blankenburg in Westzaan. Ze vragen aandacht voor boeren en eerlijk is eerlijk: de omgekeerde vlaggen waren we bijna vergeten. 

De Orkaan rijdt mee en ’t is een stoet van ‘zwaan sluit aan’. Waar de stoet heengaat weten we niet, maar de sfeer is goed, zolang je negeert dat grote landbouwmachines op de openbare weg vrij bedreigend overkomen. Na de foto’s (uit Westzaan) gaat de tekst verder.

Vanuit Westzaan ging de stoet via Wijderwormer en Purmerend naar de Beemster.

Inmiddels zijn zo’n 25 tractoren en net zoveel burgerauto’s aangesloten op de A7 richting Hoorn. Op de snelweg reed de stoet op de rechterbaan met 30 km/h. De matrixborden boven de weg gaven 50 km/h aan.

Op de A7 ter hoogte van de afslag naar Hoorn-Noord/Enkhuizen/Lelystad blokkeerden de boeren met zo’n 35 tractoren vanaf 21.00 uur de snelweg in beide richtingen. De blokkade met zo’n was deze keer bewust zo gepositioneerd dat het verkeer via de op- en afritten langs de blokkade kon rijden. Voor de hulpdiensten die er langs moesten gingen de boeren netjes aan de kant.

Naar verwachting duurt het protest nog enkele uren. (tekst gaat verder onder de foto’s)

Niet alleen op de A7 bij Hoorn, maar onder andere ook op de A7 bij Drachten en de A12 bij Utrecht zijn boeren op de snelweg te vinden. In een brief worden belangrijke actiepunten gedeeld. Waarschijnlijk gaat de burgemeester van Zaanstad er binnenkort ook één krijgen.

Volgens enkele boeren die wij vanavond spraken zullen er vanaf volgende week meer landelijke acties volgen als ze geen gehoor krijgen.

Bijdrage door Michel Schermer