Wie na een dagje weg of een lange werkdag terug naar het Zaanse rijdt, moet binnenkort niet vergeten op de rem te trappen. Het stukje A7/Prins Bernhardweg is dan namelijk snelweg af. De snelheid gaat van 100 naar 70 km terwijl het laatste stukje naar 50 km gaat. De weg vanaf de rotonde naar de snelweg wordt volledig 70 km.

De plannen waren al eerder bekend, Zaanstad heeft deze week ook het officiële besluit gepubliceerd. Binnen zes weken kan daar bezwaar tegen worden ingediend.

Het project zal in twee fases worden uitgevoerd. Het plan is de eerste fase op 17 juni te beginnen. In deze fase zal het stuk weg tussen de rotonde en het Esso-station worden aangepakt. Tijdens de werkzaamheden wordt sowieso vanwege de verkeersmaatregelen de snelheid (tijdelijk) plaatselijk verlaagd.

De tweede fase, waarin het stuk tussen het tankstation en knooppunt Zaandam wordt gedaan, staat gepland voor 2026/2027.

Nu mag je tot vlak voor de Gouw 100 km en tussen de Gouw en de rotonde 70 km. In de nieuwe situatie, gaat ter hoogte van het nieuwe sportpark Hoornseveld de snelheid van 100 naar 70 km. Ter hoogte van het nieuwe kruispunt/de nieuwe verkeerslichten gaat de snelheid van 70 naar 50 km.

Naast de snelheidsbeperking zal er meer veranderen. Om de weg op te fleuren zullen er in de middenberm bomen en bloemen worden geplaatst. Ook zal sportpark Hoornseveld beter bereikbaar worden door twee gelijkvloerse T-aansluitingen met verkeerslichten. Dit alles zorgt er volgens de gemeente voor dat de entree van Zaanstad een stuk aantrekkelijker wordt. Bekijk hier de plannen van de gemeente (filmpje!).

Door Rick Nieborg. Informatie van Zaanstad, vergunningverlening en eerder nieuws op De Orkaan.