Bokashi: het houdt niet op

‘Goedemorgen, wij wonen in de Delistraat Wormerveer. De hele Indische Kade grasstrook is volgestort met baggerslip buitenom dat het bevat ook plastic, blik en glas.’

Dat de ‘bemesting’ die Zaanstad gebruikt een ware plaag is, is duidelijk. Maar inmiddels zouden we elke dag over de meldingen die wij ervan krijgen kunnen schrijven. Dat gaan we niet doen, maar we zijn heel benieuwd hoe lang de gemeente nog achter de ‘organische’ Bokashi-methode kan blijven staan.

Martin Peters doet vandaag melding over de troep in Wormerveer, hij wil weten:

‘wie verantwoordelijk is voor deze belachelijke actie.’

Zaanstad past Bokashi toe sinds begin 2020. Dat ging al vrij snel mis.

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Chris Julien

  Hartstikke goed dat er wordt gewerkt aan natuurlijke en circulaire bemesting met de bokashi! Maar inderdaad, wij hebben voor de deur in Darwin Park een boodschappentas vol plastic tussen de gefermenteerde bladeren uit geplukt, dat hoort er blijkbaar bij, zo vervuild is Zaanstad?! De bladeren worden immers ook uit de gemeente opgehaald voor de fermentatie. Aanrader voor Martin: beter te laat dan nooit, ff dat plastic opruimen! En de Gemeente moet direct onderzoeken hoe dit beter kan.

 • E. Renkema

  Misschien die Botrashit bij de gemeente voor de deur storten dan weten (nemen we aan) de ambtenaren en verantwoordelijk wethouder wat er in deze Botrashit is verwerkt.

 • I. Haak

  Beter een jaar laten liggen en filteren voor dat het de wijk in gaat
  Er zit ook veegvuil in van de straat wat chemisch is.
  Metaal van de borstel en rubber en olie van de straat.
  Bladafval is goed voor gras en het ophogen van plantvakken maar waar blijft de zuurgraad meting voor de bodemleven

  • Frank Bloklander

   Het is werkelijk onvoorstelbaar hoeveel troep er in dit spul zit dat door de gemeente wordt uitgestrooid over de grasvelden. Blik en plastic in kleine stukjes, daar gaat dan nog eens een grasmaaier over en de stukjes zijn zo klein dat het niet meer op te rapen valt, de kleine stukjes blik zijn net scheermesjes, fijn als je met je kinderen gaat recreëren in b.v. het Jagersveld,. Hiermee is de gemeente zelf de eigen stad aan het vervuilen. Slechte zaak!

 • C.J Bier

  Wat is het doel? 1; Grasveld degraderen tot een vies ruikende modderslib of 2; een diepgroene stevige grasmat? Bij keuze 1, ga zo door met vervuild en verzuurd bladafval. Bij keuze 2 geef een evenwichtige bemesting rijk aan stikstof, mineralen en kali met als resultaat regelmatig grasmaaien met de heerlijke geur van net gemaaid gras.

  • Frank Peter

   Stikstof? Volgens de milieu”deskundigen” komt daar al véél te veel op onze “natuur” terecht…

   • C.J Bier

    Frank, de “stikstof” als probleem is chemisch gezien NOx! Plantengroei heeft stikstof nodig gekoppeld aan nitraat. Bladafval is risicovol daar het verzuring kan geven met allerlei vieze luchtjes erbij.
    Cees

    • Frank Peter

     Niet alleen NOx hoor. NH3, N2O (vooral in ballonnen). Overigens is nitraat erg giftig voor levende wezens,en wordt vaak juist gevormd in te natte /warme kuilgrasopslagen…

 • Cees slagmolen

  Het lijkt wel een vuilnisbelt koksloot en omgeving park noem maar op.in de herfst bladeren vegen nu ook in de zomer welke gek bedenkt dit ontslag voor die gene en kan hij zij bij mij elke dag komen vegen betaal ook geen honden belasting meer kan hem niet meer vatzoenlijk uitlaten ik ben woest

 • Bernhard Boot

  Mijns inziens zijn dit herhaalde milieudelicten. Ik ben van plan maandag handhaving er bij te halen en het aan te geven als een milieudelict. Als wij een blikje op straat gooien, kun je terecht een flinke boete krijgen. De gemeente mag kennelijk alles in de natuur gooien…

 • M.dekker

  Dit is in Saendelft vorig jaar ook gebeurd. En daarna zogenaamd weer ‘opgeruimd’. Nog steeds ligt er van alles op de grasvelden. Daar word je niet blij van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *