De ‘bemesting’ van parken en groenstroken in Zaanstad is de afgelopen weken (of misschien wel maanden) misgegaan.

Volgens Zaanstad is er onvoldoende controle geweest op de kwaliteit van de bemesting waardoor er nog veel plasticresten en ander zwerfvuil in zat.

Onder meer in Krommenie (Zuiderham), Assendelft (Saendelft), Wormerveer (Noordsterpark) en Zaandam (Jagersplas, Laan der Vrijheid) troffen wandelaars met plastic, glas en stenen vervuilde bemesting aan.

De zaak kwam aan het rollen door een artikel op De Orkaan over vervuiling met plastic in Krommenie afgelopen weekend. Daarop reageerden veel lezers met dito vondsten op andere plekken in Zaanstad.

Marianne de Boer van Lokaal Zaans heeft inmiddels vragen aan de gemeente gesteld over de vervuiling.

Bokashi

Ook wij vroegen wethouder Gerard Slegers om opheldering. Via zijn woordvoerder kregen we te horen dat het komt door een onjuiste toepassing van de ‘Bokashi methode’;

“Afdeling Wijkbeheer en onderhoud verzamelt gedurende het jaar groenafval en zet dit op een hoop om het te laten fermenteren. Dat is de Bokashi methode. De reststof van deze methode wordt uitgereden over grasvelden als een soort bemesting.”

In opdracht van Zaanstad voert een aannemer dat uit waarbij het verzamelde groen wordt gecontroleerd op bevuiling zoals zwerfvuil en plastic. Maar daar ging het dus mis.

“Normaliter wordt het spul nog een keer gecontroleerd voordat het daadwerkelijk wordt verspreid. Dit is in Saendelft en Krommenie onvoldoende gebeurd. Uiteraard zal de vervuiling alsnog worden verwijderd.”

Klachten

Op vervolgvragen antwoordt de woordvoerder dat ook op de andere plekken zoals de Jagersplas en het Noordsterpark, de Bokashi methode toegepast. “We nemen het mee” aldus de woordvoerder.

Zaanstad zegt geen klachten te hebben binnengekregen behalve een tweet waarin er melding van werd gemaakt. (een kruiwagen plastic in Saendelft)

Melden kan hier.