Plastic pad in Krommenie

Wat je al niet beleeft als je een hond hebt. Jullie zullen wel denken dat ik niets anders te doen heb dan met Elvis te wandelen. 😅

Maar goed: Het is weer zo ver. De gemeente heeft weer in een onduidelijk ‘pad’ het gras in Krommenie bemest. Het ligt weer vol gehakselde plastic troep.

Door Berber Govaars

Echt NIET te geloven dat de gemeente twee keer per jaar haar groenvoorziening zo vervuilt met plastic. En wij maar plastic scheiden en eindeloos moeten lopen om ons restafval kwijt te kunnen. Maar dat moet van de gemeente om ons ‘bewust te maken van het probleem’. Maar is de gemeente zelf wel bewust van hoe hoe ze eigenhandig plastic in hun groenstroken dumpt?

UPDATE Zaanstad: plastic ‘bemesting’ onvoldoende gecontroleerd

Op de foto een close up: een plastic Boeddha beeldje, diverse plastic netjes, een gehakseld plastic flesje, en dan nog de nodige drinkpakjes, doppen en stukken van plastic zakjes.

(Onder deze foto gaat het verhaal helaas nog verder…)

Op de onderste foto het rare pad dat voor deze dumping is gereden. Selectief bemesten? Of gewoon afval mengen met wat groenafval, door de gehaktmolen halen en verkopen als mest aan de sukkeligste gemeente?

Vorige keer kwam de gemeente het na publicatie op De Orkaan snel opruimen. Maar er zit zulk klein gehakt plastic tussen dat je nooit alles weg krijgt. Dat komt uiteindelijk in zee en vogelbuikjes terecht. Zo schijnt het. Met dank aan de gemeente Zaanstad!


Het is inderdaad niet de eerst keer en ook niet de enige plek waar dit gebeurt. Gister (zaterdag 3 oktober) kregen we ook al meldingen uit Assendelft van soortgelijke vervuiling. Eerder was het ook aangetroffen in het Noordsterpark in Wormerveer en bij het strand op het Twiske.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Frank Hals

  In zaandam kogerveld dit voorjaar idem, leek wel een grote dumpplaats.

 • Frank Bloklander

  In het Jagersveld ken ik ook zo’n plek, schandalig!

  • Dit zou wel een gehekelde troep van de zijkanten van sloten en wegen kunnen zijn.
   Laat het eens onderzoeken op olie, benzine en rubberresstanten. Ook niet zo gezond voir je huisdieren, besten die daar uit pikken en in het voorjaar de kleine kinderen die er over heen wandelen en fietsen.

 • Margreet Dekker

  Op zeker twee grasvelden in Saendelft ligt dit ook. Stomverbaasd om te zien hoeveel grote stukken plastic er tussen lagen. De volgende dag werd het schoongemaakt door de gemeente, maar of dat alle vervuiling weghaald….
  Wie bedenkt zoiets.

 • Martin Weetink (uit Tilburg)

  Als ik bij mijn moeder op bezoek (ivm corona nu niet))kwam viel het me iedere keer op dat Krommenie vuil is en onkruid (onkruid bestaat niet) tussen de stoeptegels omhoog groeit.

 • Josefien Gigengack-Kan

  Het is bizar. Hele bergen plastic afval tussen de bladeren lagen er opgeslagen op de parkeerplaats bij het Noordsterpark in Wormerveer. De gemeente ging dit uitrijden in het park. En zal niet alleen in het park geweest zijn, want het waren echt enorme bergen plastic troep met bladeren. Ik begrijp hier geen snars van, loop zelf vaak met de hond en raap afval op als ik er langs kom en de gemeente verspreid dit dus bewust in Zaanstad.

 • Henk Visser

  Zoals Josefien terecht opmerkt: het is bizar.
  En het is niet alleen het plastic. Ook de fanatische passie voor een Nederlandse auto coureur laat een spoor van lege blikjes achter in onze woonomgeving. Wat is het toch dat generatie op generatie medebewoners zo onverschillig doet handelen?
  Een stukje geschiedenis. Massa productie van plastic begon rond de 60er jaren en heeft t/m 2018 een onvoorstelbare hoeveelheid van 8.3 miljard kubieke ton opgeleverd. Slechts 9% daarvan wordt recycled. Waarom? Omdat nieuw geproduceerd plastic nog steeds goedkoper is dan gerycled. En zolang de olieprijs (grondstof voor plastic) laag blijft zal hier weinig verschuiving in komen.

  Aandacht voor afval moet van overheidswege gestimuleerd worden. Besef voor de kwetsbaarheid van onze leefomgeving zal al van jongs af aan op scholen moeten worden bijgebracht. Een verplicht vak moeten zijn. Met informatie films over de dodelijke gevolgen van plastic vervuiling wereldwijd.
  Een hoog statiegeld voor plastic en aluminium producten. Dat vraagt infra structurele aanpassingen.
  Maar zal op weerstand stuiten in onze, zo op economische groei, gefixeerde regering. Ik ga hier nog een stap verder. Elke plastic fles zou net zo gebrandmerkt moeten worden als tabak. Met plaatjes van gewurgde zeedieren in nylon visnetten of opengescheurde magen door het inslikken van plastic afval.
  Waarom wordt er wel een waarschuwing afgegeven voor onze gezondheid en niet dat van dieren?
  Van alle op deze planeet wonende dieren is alleen de homo sapiens de soort dat zijn eigen leefomgeving vervuild tot verstikkend toe. Zelfs een luiaard laat zich uit de boom zakken op op de grond zijn behoefte te doen. Om daarna weer terug te kruipen naar zijn schone leefgebied.

  Grasmaaiers werken onder tijdsdruk. Ze moeten een bepaald oppervlak per dag maaien en hebben dus geen tijd afval op te ruimen. Dat is hen niet kwalijk te nemen. De bron van het probleem ligt zoals gezegd veel hoger in ons maatschappelijke bestuur.
  Zolang wij, zoals nu, al tien jaar onder een neo-liberale Rutte regering leven dat in praktijk niets doet voor milieu en klimaat, zie de uitzondering voor de lucht- en scheepvaart, elke multinational, komt er geen strenger en duurzaam beleid om het plastic probleem aan te pakken.
  Maar we hebben wel de mogelijkheid de lijn van productie, consumptie en afval zelf te beïnvloeden. Onze kinderen wijs te maken in hun onzekere toekomst. Wat is hun toekomst als ze zelf in grote getale niet bewust zijn?
  En daarbij hopend dat het mondiale voorbeeld van een meisje als Greta Thunberg via social media een revolutie teweegbrengt.
  Dat is niet genoeg. Bewustwording, Umdenken, moet van twee kanten komen. Zowel van onderaf als van bovenaf. Volgend jaar zijn de landelijke verkiezingen. Een stem op een milieupartij zou al een zet in de goede richting kunnen geven. Dit land snakt na tien jaar economy first, waarvan geen profit doorvloeit naar de midden- en onderklasse, naar een groene revolutie. De tijd dringt.
  Plastic vergaat niet. In tegenstelling tot hondenpoep. Waar we dan weer wel belasting voor moeten betalen. Bizar.

 • Jan Bosman

  Domme opzichter en mensen die de troep hebben uitgereden. Als je de berg ziet met plastic afval dan moet je toch weigeren het uit te rijden. Het bedrijf die het verkocht heeft moet de boel OVERAL maar komen opruimen. De gemeente moet eerst de “mest” keuren voordat het gebracht en uitgereden wordt.

 • Gre Luttik

  Is waarschijnlijk slootbagger van een nieuw te bouwen wijk door een niet zo nauw kijkende ontwikkelaar. Ik kreeg die troep gratis aangeboden via een woningbouwvereniging. Zooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *