Witteveen mode, restaurant Picnic, parfumerie drogisterij De Eenhoorn, V&D, modewinkel HIJ… verdwenen van de Gedempte Gracht. Maar aan de vergetelheid ontrukt door dit filmpje uit 1976*.

Drommen mensen liepen op de een zomerse zaterdag over de Gedempte Gracht. En er reden nog steeds auto’s dwars door het centrum. Het Rozenhof was nog niet gebouwd, de Czarinastraat kwam uit op de Gedempte Gracht.

Egon Blaes legde het vast op 8mm, De Orkaan put uit zijn gedigitaliseerde archief in de serie ‘Zaandam in 8mm’.

Sommige winkels zijn er nog wel: Van Zijp, Taft, Hema, Blokker en Buter. De snackbar van Buter op het stukje Czarinastraat is verdwenen maar staat ook op de film, net als de drogist ernaast met het Durex-uithangbord, daar haalde je je condooms.

Het is een kort filmpje (1:30) maar met veel details, behalve de winkels, het publiek en de auto’s (Ford Taunus, Opel Record, Opel Kadett, een gifgroene Manta en een Kever in dezelfde kleur, een Fiat 127 en een Renault 16) de orgelman en een langslopende jongen die net een LP bij Koopman heeft gescoord. Op minuut 1 kijken we even de Czarinastraat is, en aan het eind is het standbeeld van Czaar Peter op de Dam (Luto op de achtergrond) te zien.

Egon Blaes (1918-2007) was de schoonvader van Orkaan-redacteur Piet Bakker. Hij woonde in de Stationsstraat, en filmde behalve zijn familie ook zijn omgeving. We proberen elke week een stukje film uit zijn archief te publiceren.

Vorige week plaatsten we zijn film over de markt in Zaandam in 1976, de week daarvoor werd afgetrapt met het station Zaandam uit 1971. Vandaag dus de Gedempte Gracht…

* aanvankelijk dachten we dat de film uit 1970 kwam, dat stond op de filmrol, maar na bestudering van de film blijkt dat het 1976 moet zijn rond 1 mei (we zien vlaggen van een 1 mei-viering, Opera Zaanstad voerde L’Elisir d’Amore van Donizetti in 1970 en 1976 op, maar Flora werd in 1973 gesloopt, het moet dus 1976 zijn).