Het jaarlijkse maaien van de bermen langs de Braakdijk in Zaandam zorgt voor frustratie bij buurtbewoners.
Inwoners, waaronder Lynn van Halteren, zetten zich al jaren in voor meer biodiversiteit langs de dijk, maar zien hun inspanningen telkens weer tenietgedaan door het strikte maaibeleid van het Hoogheemraadschap.
Dit jaar escaleerde de situatie: Van Halteren werd zelfs persoonlijk een brief overhandigd waarin ze werd gesommeerd haar planten te verwijderen, met handhaving als dreigend gevolg. Inmiddels hangt er een spandoek langs de dijk, geplaatst als protest tegen de gang van zaken.
Kaardebol
Van Halteren is geraakt door de manier waarop het Hoogheemraadschap is omgegaan met haar zorgvuldig gekoesterde inheemse planten, waaronder de grote kaardebol (Dipsacus fullonum).

Deze bijzondere plant is niet alleen van nature thuis in Nederland, maar speelt ook een belangrijke rol in het ecosysteem:
‘Het mooie is dat deze planten vanzelf zijn opgekomen, ik heb ze niet aangeplant, de natuur heeft haar werk gedaan. Toen ik hoorde dat de maaier eraan kwam, heb ik zes kaardebollen tijdelijk uitgegraven en na het maaien weer teruggezet. Ik dacht: zo red ik ze én het maaibeheer kan gewoon doorgaan.’
Brief met dreigement
Tot haar verbazing ontving Van Halteren enkele dagen later een brief van het Hoogheemraadschap, waarin haar werd opgedragen de planten vóór 19 juli definitief te verwijderen.

Als ze dat niet zou doen, zou er handhavend worden opgetreden. De brief werd persoonlijk bij haar thuis afgegeven, met als motivatie dat er een melding over haar planten zou zijn gedaan.
‘Dat voelde als een totaal verkeerde prioriteit,’ zegt Van Halteren:
‘Ik doe mijn best om iets moois en waardevols voor de natuur te behouden en krijg als dank een dreigbrief. Tegelijkertijd blijven elders op de dijk een overhangende boom en een vlinderstruik met diepe wortels al jaren ongemoeid. Dat klopt gewoon niet.’
Willekeur
Ook andere bewoners melden bij De Orkaan dat ze deze behandeling onbegrijpelijk vinden. Zo mogen auto’s, aanhangwagens en andere obstakels volgens hen probleemloos op of langs de dijk blijven staan, terwijl een paar bloemen in de berm aanleiding zijn voor dreigende maatregelen.
Botsing van belangen
Het maaibeleid van het Hoogheemraadschap zou niet alleen inconsequent zijn, maar ook onvoldoende afgestemd op ecologische doelen. Terwijl overheden en waterschappen steeds vaker zeggen biodiversiteit te willen stimuleren, zien bewoners in de praktijk juist het tegenovergestelde gebeuren: bloeiende bermen worden radicaal gemaaid en waardevolle planten verdwijnen zonder overleg of nuance.
Er leven inmiddels meerdere zorgen: over het rigide maaibeleid, de ongelijke behandeling van planten en struiken, en het gebrek aan echte dialoog met de gemeenschap.
Vragen aan het Hoogheemraadschap
De Orkaan heeft het Hoogheemraadschap vragen voorgelegd over het beleid en de communicatie rond de situatie op de Braakdijk. Die worden komende week beantwoord. We hebben onder andere gevraagd:
- Waarom planten zoals de kaardebol worden verwijderd, terwijl biodiversiteit juist wordt aangemoedigd.
- Waarom in dit geval is gekozen voor een handhavingsbrief in plaats van een gesprek.
- Hoe het beleid zich verhoudt tot vergelijkbare situaties op dezelfde dijk.
- En of er ruimte is voor maatwerk en gesprek met bewoners die zich inzetten voor natuurbehoud.
Oproep tot verandering
Van Halteren hoopt dat haar verhaal meer aandacht krijgt en wil graag met het Hoogheemraadschap en andere betrokken partijen in gesprek om te zoeken naar een oplossing die natuurvriendelijk én verantwoord is.
‘Ik ben echt boos over hoe dit gaat. Dit is niet alleen mijn strijd, dit gaat over hoe we omgaan met onze natuur, onze omgeving en elkaar. Ik hoop dat we eindelijk serieus worden genomen en dat er ruimte komt voor maatwerk en gezond verstand.’
Wij vullen dit bericht aan zodra we antwoorden hebben van het Hoogheemraadschap.
Door: Merel Kan, met informatie van bewoners van de Braakdijk, foto’s van Lynn van Halteren en (die van het spandoek) van Esther Reijnders. Later hopen we ook nog de info van het Hoogheemraadschap toe te kunnen voegen.
Door het grote woord BIODIVERSITEIT staan er steeds meer (on)kruiden langs de dijken.
o.a Jacobskruiskruid. Deze plant zorgt ervoor dat dit ook steeds vaker uitzaaid over land van particulieren die er paarden of pony's laten grazen. Deze plant is giftig voor paarden en pony's, wat al meerdere slachtoffers heeft veroorzaakt.
Dus lang leven de biodiversiteit.
Dit heet mierenneukerij, een ziekte waar meer overheden mee besmet zijn!
Het mag niet dus treden ze streng op !
Maar mogen dit soort zeldzame planten wel zomaar weggemaaid worden?
Volgens mij zijn hier ook regels voor waaraan ook een instantie als een hoogheemraadschap zich aan te houden heeft of staan zij boven de wet?
Het Hoogheemraadschap kan beter zorgen dat de Zaan en andere wateren die onder hun gezag vallen schoon worden gemaakt!
De Zaan wordt langzaam maar zeker weer groen van de blauwalg, zuig deze schadelijke algen af of zorg op een andere manier dat ze verdwijnen.
De sloot naast het wandelpad in Westerkoog ( bij de Mallegatsloot) is een belangrijk afwateringsslootje dat het regenwater van de hele wijk afvoert naar het gemaal maar deze sloot is helemaal dichtgegroeid met algen, waterplanten en andere troep.
Jammer van het Hoogheemraadschap dat ze de orkaan niet lezen! Ze hebben een beetje regentenmentaliteit.
In de brief staat "3 juli 205". Dat is 1820 jaar geleden toen de toezichthouder het feit heeft geconstateerd........ ;-)
Er woont hier een buurman die een stuk gras met wat bomen bij ons in de straat, loeikort houdt met zijn eigen grasmaaier, zowat het hele jaar rond. De man is daar zo dol op en vindt dat zo prettig, dat ik hem maar niet vraag ermee te stoppen. Voor sommige mensen is álles wat telt: netjes. Ze denken dat ze de natuur tegen kunnen houden, alsof we er niet middenin wonen. Ik vermoed dat het om autistische mensen gaat. Want andere gedachtes als: alles moet altijd netjes zijn, gaan er blijkbaar niet in ze om. Bv: ik gedraag me asociaal als ik het herstellen van biodiversiteit in de weg zit, is nog nooit bij ze opgekomen. Mens, kijk eens in de spiegel en vraag je af: 'denk ik niet wat te kortzichtig? Zou t mogelijk kunnen zijn, dat ík me vergis.' Dát is het probleem: de stugheid van de mens en het overtuigd zijn van het eigen gelijk.
Ach jeetje, het omni-gekwetste volksdeel laat weer van zich horen. "Ik heb zelf (iemand die ik ken met) xxxxx en ik ben heel erg op mijn tenen getrapt". Boehoe.
Zelf ken ik ook gediagnostiseerden met diverse aandoeningen en ik begrijp dat ik vele kansen aan mij voorbij heb laten gaan om lekker gekwetst te zijn.
Het was geen diagnose hoor, die Carper uitsprak. Zo min als iemand werkelijk geassocieerd moet worden met elke betiteling die hem/haar uit irritatie wordt toegevoegd.
In elk geval weten we nu weer wie in het autistisch spectrum zitten. Van harte ermee, hopelijk kunt u daarmee nog heel vaak gekwetst zijn.
Maar liever nog, hou eens op met zeuren.
Says who???
Ik vind jou zelf een zielig persoon.
Mevrouw Carper, bent u wel helemaal in orde? Dit is een zeer discriminerende opmerking.
Ik vraag mij af hoe u in elkaar zit.
Overigens is het zo dat een persoon een autist is, opmerkingen zoals, ik ben autistisch, zijn tegenwoordig erg in de mode, zoals adhd en add bezit.
ik bezit (oa.) alle drie, gediagnosticeerd, ik had het liever niet gehad.
Je vergist je inderdaad. Ik heb zelf (hoogfunctionerend) autisme, en de natuur kan me niet ruig genoeg zijn.
Ga je kennis over autisme eens bijspijkeren voor je ze wegzet als dom en egoïstisch.
Autisten houden niet per definitie van netjes, wel houden ze van voorspelbaarheid en structuur.
Het is openbaar gebied en dat moet op een normale manier onderhouden kunnen worden.
Je kunt niet zo maar als prive persoon jezelf maar wat toeeigenen. Dat zou een mooie boel worden, zeg.
En, de natuur wordt echt niet beter door wat hobby-getuinier op micro niveau.
Ga lekker met je groene vingers in je eigen tuin wroeten
Ik zag gisteren een heel treffend plaatje, van een berglandschap met gras, dieren en bomen, en daaronder datzelfde landschap maar dan volgebouwd met zonnepanelen.
Het bijschrift luidde ongeveer zo: als je denkt dat zonnepanelen gezonder zijn dan natuur, denk je misschien wel verkeerd.
En dat slaat prima op u!
Deels met je eens MAAR de mensen van Werkom weten ook het verschil tussen de planten niet en halen alles weg, ook plantjes bij boomspiegels die de Gemeente zelf geplant heeft. Het ontbreekt in Zaanstad helaas aan vakmensen die de Gemeentetuinen onderhouden. Nu is het in Westerkoog bijvoorbeeld dat al het groen tot een bepaalde hoogte wordt afgezaagd en klaar is Kees, boompjes die er groeien als zaailingen ook, het wordt één grote bende kan ik je vertellen, dus wat hulp van buurtbewoners die het zat zijn begrijp ik prima. Dit komt door onkunde bij de Groenvoorziening, niet door bewoners!
Wat is normaal? Alles maar verhakselen onder de niets ontziende brulmaaiers? Of eens beseffen dat we in 2025 leven waarin normale handelwijzen uit 1925 nu niet meer zo normaal zijn als toen……
Zeker niet in vergelijk met het jaar 2025 waarin de overtreding geconstateerd blijkt... 🤣
Mensen zien de waarde van natuur niet meer. Op de basisschool wordt al jaren nauwelijks meer iets aan biologie gedaan.
Het is schrikbarend hoe weinig kennis mensen van de flora en fauna in hun naaste omgeving hebben, of hie weinig mensen een algemene stadsvogel of wilde bloemen kunnen benoemen. En die generaties moeten nu het werk in de praktijk en op kantoor doen. Logisch dat ze er niet veel van terecht brengen. Maar vooral verdrietig en zorgelijk.
Door het grote woord BIODIVERSITEIT staan er steeds meer (on)kruiden langs de dijken.
o.a Jacobskruiskruid. Deze plant zorgt ervoor dat dit ook steeds vaker uitzaaid over land van particulieren die er paarden of pony's laten grazen. Deze plant is giftig voor paarden en pony's, wat al meerdere slachtoffers heeft veroorzaakt.
Dus lang leven de biodiversiteit.