Over minder dan drie weken is het weer het ‘feest van de democratie’: verkiezingen. Rutte houdt ermee op en in de coulissen staan veel nieuwe lijsttrekkers om de strijd aan te gaan. Ook doen er nieuwe partijen mee: BBB en NSC.

In Noord-Holland kan je kiezen uit 25 partijen. Jezus Redt en Code Oranje doen deze keer niet mee, maar de Libertaire Partij, de Piraten, Splinter, LEF, NLplan en de Partij voor de Sport wel.

Zaankanters kiezen kan ook: Elf Zaankanters kandidaat voor Tweede Kamer

De gemeente Zaanstad zoekt nog tellers. Na het sluiten van de stembureaus om 21.00 uur wordt per bureau alleen op lijstniveau geteld (per partij). Het proces-verbaal van die uitslag wordt naar de gemeente gebracht die het weer doorgeeft, daarop wordt de eerste voorlopige uitslag gebaseerd.

De volgende dag telt het gemeentelijk stembureau op een centrale plek alle stemmen op lijst- en kandidaatsniveau. Dat gebeurt dus op donderdag 23 november 2023 van 08.30 uur tot ongeveer 18.00 uur in Sporthal de Tref, Drielse Wetering 84, Zaandam.

Zaanstad zoekt nog tellers. Je kan je online aanmelden. Voor een dagje tellen krijg je ook nog eens € 125,- (en een lunch).

Door Piet Bakker. Bron; website Zaanstad over stemmentellen en eerder nieuws op De Orkaan. Foto: De Orkaan (verkiezingsbord op De Dam in Zaandam).