De stempassen zijn inmiddels bezorgd. Op 22 november – over vier weken – zijn de (vervroegde) verkiezingen, nodig geworden door de val van het kabinet Rutte IV.

Je kan kiezen uit 26 partijen met in totaal 1126 kandidaten. Daarbij zitten 11 Zaankanters (0,98 procent dus).

En dus zijn ze:

Lijst 1 (VVD) heeft de Oostzaanse wethouder Rosemarijn Dral op de 30e plaats. En dat zou best eens verkiesbaar kunnen zijn, zeker als de VVD in de regering komt (en dat is meer dan waarschijnlijk). In dat geval moet Oostzaan op zoek naar een nieuwe wethouder.

Bij GROENLINKS / Partij van de Arbeid (PvdA, lijst 3) treffen we twee Zaanse gezichten aan: het huidige Kamerlid Songül Mutluer op 10 (ooit raadslid en wethouder in Zaanstad) en de huidige PvdA-fractievoorzitter in Zaanstad Eylem Köseoglu (nr 34). Mutluer wordt zeker gekozen, voor Köseoglu is er bij forse winst voor GL/PvdA en regeringsdeelname een kans.

Lijst 4 (PVV) heeft Peter van Haasen op 33 gezet. De peilingen beloven nog geen zetel voor de fractievoorzitter van de PVV in Zaanstad.

Bij Forum voor Democratie (lijst 7) staat de Zaandamse Johan Dessing (nu senator en lid van Provinciale Staten) op een 10e plek. Dat gaat FvD volgens de meest recente peilingen niet halen.

De Partij voor de Dieren (lijst 8) heeft Oostzaner Jaap Hollebeek op 10 gezet. Hij zit nu in de Provinciale Staten voor de PvdD.

JA21 (de lijst van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga), lijst 11, heeft Cynthia Gordijn uit Krommenie op de 27e plek – meer dan Krommeniese stemmen trekken zit er niet in.

Bij DENK (13) staat Erdogan Şahin uit Zaandam op de 18e plek. Hij was ook kandidaat voor de Provinciale Staten.

Piratenpartij – De Groenen (lijst 17) heeft zelfs twee Zaandamse kandidaten: advocaat Sepehr Yadegari op 10 en docent André Linnenbank op 26.

Nederland met een PLAN (lijst 24) heeft Maureen Riley uit Zaandam op 8 staan.

D66 (lijst 2), CDA (lijst 5), SP (lijst 6), ChristenUnie (9), Volt (10), SGP (12), 50PLUS (14), BBB (15), BIJ1 (16), BVNL / Groep Van Haga (18), Nieuw Sociaal Contract (19), Splinter (20), Libertaire Partij (21), LEF (22), Samen voor Nederland (23), PartijvdSport (25) en Politieke Partij voor Basisinkomen (26) hebben geen Zaanse kandidaten.

Boven: Hollebeek, Mutluer, Rily, Dessing, Linnenbank, Van Haasen. Onder: Köseoglu, Yadegari, Gordijn, Dral en Şahin.

Door Piet Bakker. Bronnen: Kiesraad en websites partijen, eerder nieuws op De Orkaan.