Daags na de brand ruikt het er naar een geslaagde barbecue op een mooie zomeravond.

Het is dat het getraliede raam op rookglas lijkt en het licht niet brandt, anders zou je zo het café zijn binnengestapt om er een biertje te drinken.

Op 5 december is het vijfentwintig jaar geleden dat Bar Babbels – ‘een café waar altijd iets te doen is’ – open ging.

Toen zondagavond brand uitbrak in Bar Babbels was het café gelukkig gesloten, omdat eigenaar Ad de Lange in Amsterdam zijn vijfenzestigste vierde. Hij was door vrienden ‘ontvoerd’ voor een boottocht. De vraag of Bar Babbels in Krommenie na de brand van zondagavond weer uit de as zal herrijzen en hoe, blijft voorlopig onbeantwoord.

UPDATE: voor Ad en Suus is inmiddels een online hulpactie gestart.

Ad houdt zich aan het consigne van de politie om geen mededelingen te doen over oorzaak en wat er verder gaat gebeuren zolang het onderzoek loopt.

Uit een mededeling van de Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland blijkt dat de brand omstreeks tien uur ‘s avonds is uitgebroken, geen uitslaande brand is geworden, beperkt is gebleven tot de begane grond en een grote rookontwikkeling tot gevolg had. De brandweer heeft het plafond moeten verwijderen om uitbreiding van de brand naar de woning op bovenverdieping te voorkomen. De bewoners waren niet aanwezig.

Een bijdrage van Jaap de Jong