Breaking: brug open!

Sinds mensenheugenis – die van mijzelf dan – fiets ik al over deze brug. En dat is lang, vanaf het moment dat ik naar de HBS aan de Vincent van Goghweg ging (Google maar eens wanneer de laatste 1e klas van de HBS was) passeer ik de brug over de Mallegatsloot.

Maar nog nooit moest is daar wachten voor een open brug. Tot gister.

Voor het eerst gewacht voor de Mallegatslootbrug. Wachtenden uit de omgeving bevestigden dat het een zeldzaamheid was, maar dat het wel eens meer gebeurde.

In dit geval ging het om onderhoud. Niet om een boot door te laten.

De brug is een zogenaamde ‘hefbrug’ die verticaal in z’n geheel omhoog gaat en op vier plekken tegelijkertijd omhoog wordt getrokken, “beperkte doorvaarthoogte’ meldt Wikipedia. De brug op de grens van Zaandam en Koog aan de Zaan staat overigens niet in hun overzicht.

Piet Bakker

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Edwin Kleiss

  Dit komt niet zo vaak voor inderdaad. Al heb ik het zelf ook 1 keer meegemaakt. Als ik het mij goed herinner was dat vorig jaar.

  STOP DE PERSEN!

  • Hans Hoorn

   Klopt toen heb ik er ook voor moeten wachten.

  • Rudolf Jacobs

   Grappig (…) Ik heb het van 1948 tot 1951 (als leerling van de Boerejonkerschool aan de Slachthuisstraat,klas 1 t/m 3) bijna dagelijks meegemaakt. Ik woonde aan de Texelstraat en passeerde de brug op mijn dagelijks wandeling naar en van school, 4 keer. Wordt volgende maand 80, is dus wel ff geleden.

 • In Wormer hebben wij ook een hefbrug. Er zijn honderden passanten per dag, maar een naam van die brug is niet te vinden, ik heb hem dan ook nooit gesloten gezien voor wegverkeer. Hij ligt tussen de Dorpsstraat en Oosteinde.

 • Gerard van schooten

  Bij de waakzaamheid in koog a/d zaan, is of was ook een dergelijke brug, die werd veel gebruikt. Dan ging ik samen met schoolvriend Frans Bosman, om suikerzakjes vragen, of de ramen wassen tegen een kleine vergoeding.

  • Nienke Nieuwenhuizen

   Ja, we mochten er soms op staan. Dan ging je meer naar boven en weer naar benee natuurlijk.Ik woonde vlakbij op de Boschjesstraat.

  • Beste Gerard..inderdaad bij de waakzaamheid was ook zo.n brug achter de bestevaerstraat was vroeger een sloot ..en deze brug was de verbinding naar de zaan..Frans Bosman kende ik ook wel want die woonde in de bestevaerstraat..vr groet Fred Jacobsen

 • Ernst Debets

  ’s Zomers, op een mooie zondag wil dit nog wel eens het geval zijn als er een sloepje moet passeren dat net ff te hoog is om onder de brug door te kunnen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *