Een foto uit het begin van de vorige eeuw: het Zuideinde bij de Mallegatsloot.

De tijd staat niet stil. Er wordt gebouwd en gesloopt, straten verdwijnen, nieuwe wijken verrijzen. Winkels gaan weg, bedrijven sluiten, groen maakt plaats voor nieuwbouw. De Zaanstreek is de afgelopen decennia sterk veranderd. De Orkaan brengt dat in beeld. Op één plek die in het verleden op de foto is gezet, maken we nu opnieuw ‘dezelfde’ foto. Zoek de verschillen…

De originele foto’s komen uit twee albums met oude Zaanse foto’s die Zaandammer Henk van Dalen op de kop tikte op een rommelmarkt. Bert Versteeg maakte de eigentijdse foto en zorgde ook voor de achtergrondinformatie. Vandaag het Zuideinde in Koog aan de Zaan.

Slagerij Dekker aan het Zuideinde

Met behulp van de website van het gemeentearchief is de locatie van slagerij Dekker achterhaald. Over de slagerij is verder geen informatie te vinden, maar het adres was Zuideinde 1.

Later kwam hier de bloemen- en plantenwinkel van De Kloe (Lenteweelde). Nu is het nieuwbouw aan het Breedweer.

De foto komt uit een serie van 18 kleine foto’s die de hele Dorpsstraat vanaf de Mallegatsloot in beeld brengen. Ze stammen waarschijnlijk uit het eerste decennium van de vorige eeuw en zijn dus 110 à 120 jaar oud.

Eerder hadden we al:

Er komen er nog 10.

Koog ad Zaan: Zuideinde bij Mallegatsluis, brug bij slager Dekker.
Zuideinde, 2022, Bert Versteeg

Bekijk hier alle fototijdreizen.

Foto en tekst 2023: Bert Versteeg. Bronnen: Gemeentearchief Zaanstad.