Fototijdreis: Brug over Mallegatsloot (Koog a/d Zaan)

Een foto uit het begin van de vorige eeuw: de brug over de Mallegatsloot in Koog aan de Zaan.

De tijd staat niet stil. Er wordt gebouwd en gesloopt, straten verdwijnen, nieuwe wijken verrijzen. Winkels gaan weg, bedrijven sluiten, groen maakt plaats voor nieuwbouw. De Zaanstreek is de afgelopen decennia sterk veranderd. De Orkaan brengt dat in beeld. Op één plek die in het verleden op de foto is gezet, maken we nu opnieuw ‘dezelfde’ foto. Zoek de verschillen…

De originele foto’s komen uit twee albums met oude Zaanse foto’s die Zaandammer Henk van Dalen op de kop tikte op een rommelmarkt. Bert Versteeg maakte de eigentijdse foto en zorgde ook voor de achtergrondinformatie. Vandaag de brug over de Mallegatsloot in Koog aan de Zaan.

Brug over Mallegatsloot

Op de foto is de brug over de Mallegatsloot te zien, het is een voorloper van de huidige brug. Op de site van het gemeentearchief Zaanstad, staat dat op 19 april 1956 werd begonnen met de sloop van de oude brug en dat de huidige hefbrug precies een jaar later – op 20 april 1957 werd geopend.

Op de meeste oude foto`s is de wegsloot nog aanwezig, die werd gedempt waarschijnlijk vlak na de Eerste Wereldoorlog, dus vanaf ca. 1920.

De foto komt uit een serie van 18 kleine foto’s die de hele Dorpsstraat vanaf de Mallegatsloot in beeld brengen. Ze stammen waarschijnlijk uit het eerste decennium van de vorige eeuw en zijn dus 110 à 120 jaar oud.

(geheel terzijde: Orkaan-redacteur Piet Bakker stond daar vorig jaar voor het eerst in 50 jaar voor een open brug.)

Eerder hadden we al:

Er komen er dus nog meer.

Brug over de Mallegatsloot, Koog aan de Zaan (begin vorige eeuw)
Brug over de Mallegatsloot, Koog aan de Zaan (2022), Bert Versteeg

Bekijk hier alle fototijdreizen.

Foto en tekst 2023: Bert Versteeg. Bronnen: Gemeentearchief Zaanstad.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Frits Krom

    Bij de kapper, die op de zwartwitfoto ergens in het houten gebouw rechts gehuisvest was, zijn mijn allereerste baardharen door een degelijke barbier afgeschoren, want (zo was de opvatting destijds) dan groeit het daarna op een natuurlijker manier dan wanneer de allereerste scheerbeurt met een scheerapparaat (“baardmolen”) gebeurt …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *