Brug Czarinastraat (Zaandam) jaar dicht

Een jaar lang moet de Russische Buurt in Zaandam het zonder de brug tussen Hogendijk en Czarinastraat doen. Die wordt vervangen en pas over een jaar weer in gebruik genomen.

Voor bewoners wordt het omrijden en omlopen. Autoverkeer moet via de Wilhelminabrug of de Rozengracht (maar niet op marktdagen).

Volgens de bewonersbrief is de brug in mei 2021 klaar. De borden waarschuwen dat t/m juni 2021 de brug afgesloten is.

De poller op de Czaar Peterstraat wordt een jaar lang buiten werking gesteld. Op de Nicolaasstraat wordt tijdelijk tweerichtingsverkeer ingevoerd. De ontsluiting via de Rozengracht kan alleen op niet-marktdagen en is bovendien maar in één richting mogelijk.

Eerst worden kabels en leidingen verplaatst. Begin oktober start de sloop van de oude brug. De bruggen bij de Jasykoffstraat en het Rustenburg zijn al eerder vernieuwd.

Een deel van de bewoners is inmiddels uit het overleg met de gemeente gestapt vanwege (o.a.) de slechte informatievoorziening over de brug. De bewonersbrief is pas op 24 juni verstuurd, en niet naar alle betrokkenen.

Peter van Haasen van de PVV heeft vragen over de afsluiting aan B&W gesteld. Hij vraagt onder meer of het eenrichtingsverkeer op de Rozengracht gehandhaafd gaat worden, hoe hulpdiensten de buurt kunnen bereiken tijdens marktdagen (en als de brug openstaat) en of de paaltjes bij de Hogendijk niet weg kunnen.

brug czarinastraat

 

Deel dit artikel:

13 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Tssss, een brug vernieuwen en juni 2021 klaar ?
  Een heel jaar werk ?
  Er zijn hele woonwijken in een jaar uit de grond gestampt.
  Maar ja, gezien de ervaringen met het Parkstraat / Volkspark bruggetje zal het ook wel.
  Tis wat met die bruggen in Zaanstad, laten we maar hopen dat tegen die tijd de Wilhelmina- en Beatrixbrug wel af zijn.
  Je zal er toch wonen zeg.

 • Marcel van Kampenhout

  Vandaag werden de paaltjes op de Hogendijk weggehaald en de verbodsborden voor autoverkeer afgedekt. Er kan dus ook via de Hogendijk worden gereden. Blijft staan, dat de verschillende werkzaamheden, het afsluiten van de brug en het openen van een omwegroute op verschillende dagen en in een onhandige, verkeerde volgorde werden verricht.

  • De Orkaan

   Dat stond dus niet in de bewonersbrief. En (update): volgens ons klopt het ook niet, we zijn zelf poolshoogte gaan nemen en de paaltjes en borden stonden er nog als vanouds bij.

   • Eric Hendrikse

    Na een halfuur zijn de paaltjes op de Hogendijk weer teruggezet.
    De vuilniszak over het verbodsbord is er ook weer afgehaald

   • Bas Sommeijer

    Vanochtend lagen de paaltjes eruit (uur of 9). Nu staan ze er weer in. Paaltjes mysterie weer opgelost.

   • Harry van Nek

    De beste oplossing zou zijn de Hogendijk richting de Provincialewg te openen voor auto’s. Dit is ook gebeurt toen de Czarinastraat herbestraat werd.En (onze) wijkmenneger hoor je ook niet.

 • Harry van Nek

  Toen ze de Wilhelmina-, Beatrixbrug gingen vervangen kregen we een plattegrond met omleidingroutes. Duidelijk. Nu kregen we pas op vrijdag 26 juni een brief die onvoledig was. De brug is trouwens nodeloos lang gesloten voor fietsers en voetgangers. De brug is nu al gesloten terwijl hij pas in oktober gesloopt wordt. Ook over omleiding via de Hogendijk werd niets vermeld, en ook niets over de poller. Gem. Zaanstad blundert weer net zoals met afsluiting van de Hogedam voor fietsers.

  • De Orkaan

   De poller staat niet met name in de brief maar er staat wel dat de Nicolaasstraat tweerichtingsverkeer wordt. Dat klopt dus niet, de Nicolaasstraat is altijd al tweerichtingsverkeer geweest. Het gaat natuurlijk over de Czaar Peterstraat. Het lijkt erop dat de brief is opgesteld door iemand die nog nooit in de buurt is geweest. Er is GEEN omleiding via de Hogendijk (dus het klopt dat dat er niet in staat).

 • Bas Sommeijer

  Nog even een paar dingen:
  Waarom een heel jaar dicht?
  1 juli dicht en pas eind juli worden de kabels verlegd. Wat gaan ze in die tijd doen? Bouwvak?

  En alle Zaanse politieke partijen, ik lees alleen over de PVV (en Groen links heeft een gesprek aangevraagd) die zich sterk maakt voor de buurt. Waar blijft de rest? Niet zeuren he als PVV weer heel groot wordt bij gemeenteverkiezingen en dat jullie niet weten waardoor dat nou komt!

 • Margot van den Berg

  We kunnen op marktdagen vanaf de Provincialeweg nu niet meer de wijk in als de Hogendijk afgesloten blijft. En dit een jaar lang! Oplossing om tijdelijk de 2 paaltjes te verwijderen zou zeer welkom zIjn en een veiliger gevoel geven. Bij calamiteiten moet je toch meer dan 1 optie hebben om de wijk in en uit te komen. Hulpdiensten hebben dan ook meer toegang bij calamiteiten.

 • Dick van den Dobbelsteen

  Het zou een oplossing kunnen zijn als de Rozengracht buiten de marktdagen om twee richtingsverkeer wordt. Nu wordt men gedwongen, als men bv per auto vanuit de Russische Buurt naar Westzaan wil, de hele stad door te kruisen. Dwars door het centrum via een nu nog verkeers technisch slechte brug. Kost bovendien kilometers extra. De eventuele oplossing is dus via de Rozengracht, Rustenburg en de Stationsstraat naar de Provincialeweg rijden. Maar ja, daar zullen ook wel mensen op tegen zijn. En oh ja al die ambtenaren, die al die verkeers wijsheden ventileren wonen vast niet in Zaanstad, laat staan Zaandam en zeker niet in de Russische Buurt.
  En maar proberen een auto luwe centrum te creëren.
  Of dat ooit lukt!!

  • Harry van Nek

   Dit is toch te gek voor woorden, dat als mensen uit het oostelijk deel van de Russische Buurt naar de Provincialeweg willen met de auto via de Den Uylbrug moeten rijden. Ik heb toch al het idee dat de verkeers(kundigen ?) van Zaanstad vanaf hun stoel regeren, en de situatie dus niet ter plekke opnemen en overleggen met mensen die er wonen en werken.

 • Dick van den Dobbelsteen

  Het te begrijpen dat niet iedereen weet dat de brug in de Czarinastraat voor al het verkeer, zelfs voor voetgangers, vanaf 1 juli jl afgesloten is.
  Echter dat ook de politie en de ambulancedienst dat niet weet, bevreemd mij.
  Al een paar maal, de laatste keer ongeveer 30 minuten geleden (ambulance) , reden de dienstverleners met gillende sirenes door de Czarinastraat om daar tot de conclusie te komen dat de Hogendijk door de afgesloten brug onbereikbaar is. Om vandaar op een legale wijze op de Hogendijk te komen dient men minimaal 5 km om te rijden. Via de Rozengracht is het veel korter, maar dan dient men wel 50 meter verboden richting in te rijden.
  Het is toch gek dat niet alle Zaanse dienstverleners op de hoogte zijn van deze verkeers wijziging?
  Deze ontwetendheid kan levens kosten….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *