De Westzijderkerk in Zaandam gaat Cultureel Centrum Bullekerk heten dat in de loop van 2019 gestalte zal krijgen.

Begin deze maand is een Facebook-pagina aangemaakt voor het toekomstige cultureel centrum.

Gerbrand Klop en Niels Busch kochten samen met Stadsherstel het pand. Samen zullen zij de kerk eerst verbouwden, en zodanig inrichten dat er uiteenlopende activiteiten georganiseerd kunnen worden.

Dat Stadsherstel de kerk gaat kopen is nu definitief. De juridische overdracht snel plaatsvinden. Niels Busch:

“Stadsherstel wordt formeel de eigenaar van het pand, wij gaan de invulling van het cultureel centrum doen. Komende weken zullen in het treken staan van veel overleg en planning. De Facenook-pagina zullen we gebruiken om de volgers te informeren over de transformatie naar cultureel centrum.”

De Grote Kerkenraad van de Protestantse Gemeente in Zaandam besloot in november van 2018 de kerk te verkopen. Begin 2017 werd bekend dat de Bullekerk en de Noorderkerk te koop werden aangeboden. De Protestantse Gemeente wilde één van de kerken kwijt omdat het in stand houden van twee kerken te duur was.

Bij de verkoop is aangegeven dat het mogelijk zal blijven een paar keer per jaar kerkdiensten te houden in de kerk, ook rouw- en trouwdiensten zijn mogelijk.

De Bullekerk is een rijksmonument met een orgel uit 1711 dat een aparte status als rijksmonument heeft. Zaanstad is eigenaar van de toren van de Bullekerk.

Niels Busch is onder meer exploitant van Spaans restaurant Que Pasa aan de Rozengracht in Zaandam, Gerbrand Klop is initiatiefnemer van De Bedrijvige Bij.