Dit wordt dus de Zuiddijk in 2040. Of beter: het zou de Zuiddijk over 20 jaar kunnen worden als de droombeelden werkelijkheid worden.

En niet alleen de Zuiddijk gaat veranderen, ook de Burcht, de Peperstraat, de Klauwershoek, de Prins Hendrikkade en de Touwslagersstraat zouden onherkenbaar kunnen veranderen.

In het ‘Toekomstbeeld van het Zaanse centrum in 2040’ zijn schetsen opgenomen het het oostelijk deel van het centrum van Zaandam dat “een aantrekkelijk gebied voor bewoners en bezoekers”. In het ‘Perspectief Centrum Oost’ zijn voorbeelden opgenomen van hoe dit deel van het centrum eruit zou kunnen gaan zien:

“meer ruimte voor ontmoeting en gezelligheid, spelen en bewegen en langzaam verkeer (…) minder zichtbaarheid van auto’s in het straatbeeld en geconcentreerd parkeren in enkele gebouwde parkeervoorzieningen. De oevers van de Zaan en de cultuurhistorische kwaliteiten van het gebied worden in de toekomst beter benut.”

Volgens Zaanstad kunnen ongeveer 800 woningen in dit gebied worden bijgebouwd, de Burcht moet een “intiem stadsplein met ruimte voor ontmoeting, winkeltjes, terrasjes en doorkijkjes naar de Zaan” worden.

Klauwershoek
Prins Henrikkade
Touwslagerstraat
Peperstraat
Zuiddijk

De tekeningen zijn gemaakt door Olivier Rijcken.