Burgemeester Meerhof: Oostzaan gaat weer met OFC om tafel (fimpje)

Burgemeester Rob Meerhof van Oostzaan betreurt het dat hij de rechter niet heeft kunnen overtuigen van een onveilige en onvrije situatie bij OFC waardoor hij het complex wilde laten sluiten. Volgens hem had hij “heel veel signalen” gekregen over onveiligheid, “maar de onderbouwing is lastig bij ondermijning”.

Dinsdag gaat het college de instrumenten op een rijtje zetten die de gemeente heeft om OFC te bewegen om de stukken over de financiering van het eerste elftal openbaar te maken.

Sluiting van het complex is niet meer aan de orde. Volgens de rechter zijn er “onvoldoende aanwijzingen dat de openbare orde op het sportcomplex zal worden verstoord.”

Bij de opties van de gemeente horen onder meer een gebiedsverbod voor Marwan K., intrekken van de horeca-vergunning, beëindiging van de subsidie of opzeggen van de bruikleen van de grond. Doel is nog steeds de stukken van OFC te krijgen. Meerhof:

“vanaf juni praten we met de club, de voorbereidingen daarvoor zijn begonnen na de veroordeling wegens witwassen, we wilden documenten over sponsors en over hoe spelers betaald werden. Tijdens die gesprekken kregen we de indruk dat ze dat op tafel zouden komen, maar we kregen ze niet. OFC stelde dat het niet kon vanwege de privacy. De gemeente stelde voor om dat via een derde ‘vertrouwende’ partij te laten lopen, dat zou acceptabel zijn, maar we hebben het nog niet.

OFC schreef later dat ze de contracten wel in een gesprek konden toelichten maar we hebben liever de stukken dan een gesprek. We willen echter niet in een strijd terecht komen maar transparantie tot stand brengen. We willen gewoon proberen om zoveel mogelijk informatie rond financiering van de club openbaar te krijgen: is hier iets aan de hand of is er niets aan de hand?

We willen de club weer en gewone club laten zijn waar geen verhaal omheen hangt. Er moet gewoon gevoetbald worden en mensen moeten daar lol in hebben.”

‘Ervaren onveilheid’

Het bestuur van OFC is uitgenodigd om die transparantie tot stand te brengen. Inmiddels is al contact met penningmeester opgenomen (OFC heeft al lange tijd geen voorzitter).

Meerhof denkt dat wanneer Marwan K. niet meer bij OFC of de Stichting Topsport Oostzaan betrokken is, dat de oplossing van de problemen zal bespoedigen:

“het niet meer aanwezig zijn in de club van iemand met een veroordeling en transparantie over de financiën is een voorwaarde voor gezonde samenwerking.”

Lees hier de persverklaring van Meerhof zoals die op de website van Oostzaan is verschenen.

Ondertussen wordt in samenwerking met OM en politie het dossier verder opgebouwd. Er is volgens Meerhof wel degelijk sprake van “ervaren onveiligheid” bij OFC, hij spreekt over ’tientallen’ signalen, soms van een heel elftal: “iedereen weet het maar niemand vertelt het.”

Meerhof wil niet zeggen of er ook aangiftes bij de politie zijn gedaan. Wel is de politie ‘onzichtbaar’ aanwezig geweest tijdens de het afgelopen weekend op het OFC-terrein.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • gerard mak

    Als je als Burgemeester, namens de gemeenteraad, zo een zware maatregel neemt terwijl je als Bestuurder moet weten, dat de juridische onderbouwing aan alle kanten zal falen, moet je jezelf toch eens achter de oren krabben of je wel juist gehandeld hebt. Nu blijven er alleen maar verliezers over. Binnen het voetbal zou de trainer en zijn gevolg de eer aan zichzelf houden en opstappen. Ik weet het: ‘waar rook is, is vuur’ Maar dat vuur moet je wel zien te vinden en niet veronderstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *