In de nacht van donderdag op vrijdag – 13 oktober- is rond 00.30 uur een Porsche in vlammen opgegaan. De twee ernaast geparkeerde auto’s liepen hierbij ook flinke brandschade op. Bij aankomst van de brandweer aan de Pharus in Zaandam stonden twee auto’s al in lichterlaaie.

Het is de 27e autobrand die wij registreerden sinds juli van 2022 in Zaandam-zuid (kaartje onder).

De brand is begonnen bij de Porsche. Volgens een omstander heeft een getuige gezien dat er door iemand iets onder de auto is gegooid en dat diegene er vervolgens te voet vandoor is gegaan. Na het filmpje tikken we door.

De Porsche is aan de voorzijde volledig uitgebrand. De ernaast geparkeerde Toyota heeft eveneens aanzienlijke schade aan de rechter achterzijde en binnenin de auto opgelopen. De andere auto, een Seat, liep links achter en aan de zijkant schade op. Gezien het bouwjaar van deze Seat is deze waarschijnlijk net zoals de andere twee auto’s total loss.

De schrik zit er bij buurtbewoners goed in. Ondanks het tijdstip kwamen veel buren naar buiten en maakten verschillende mensen zich druk om hun auto’s die vlak bij de brandende voertuigen geparkeerd stonden. Daarnaast spraken ook verschillende buurtbewoners hun zorgen uit. ‘We durven onze auto al niet meer bij de Pharus te parkeren.’

Tweeëneenhalve week geleden, op 26 september, was het ook al raak op dezelfde parkeerplaats. Ook bij die brand raakten twee auto’s zwaar beschadigd en één auto kon worden weggehaald, waardoor de schade beperkt bleef. Bij zowel de autobrand van 26 september als autobrand van vandaag is er een vermoeden van brandstichting. De auto’s zijn door de politie ’s nachts afgezet met lint en de Forensische Opsporing zal vandaag – op vrijdag de 13e – verder onderzoek doen.

Hieronder de kaart met alle autobranden in Zaandam-zuid.

Bijdrage door Michel Schermer. Kaart: De Orkaan.