Bye Bye ‘oude, bonkende, stinkende roestbak’

Fotograaf Erik Esteie kwam de oude (dieselgestookte) Hempont tegen op het Noordzeekanaal bij het Hembrugterrein, deels onttakeld (de stuurhut staat al op het dek) en niet op eigen kracht maar getrokken en geduwd door de Lizzy en de Mikky-May. Op weg naar de schroothoop.

Zijn ‘laatste’ woorden:

“Vandaag ben ik de oude Hempont tegengekomen, bezig met zijn laatste overtocht. Na jaren van trouwe dienst is het tijd om afscheid te nemen en mag de pont eindelijk rusten. Ik zal je missen, oude, bonkende en stinkende roestbak. Misschien komen we elkaar nog eens tegen in een ander leven. Rust zacht!

In februari van dit jaar werd de oude diesel vervangen door een elektrisch exemplaar, lees hier ons Hempontdossier. Hier nog veel meer foto’s van Esteie.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Harry van Nek

  De pont kan naar het crematorium in Velsen Noord.

 • Ik en vele andere mensen zijn er mee opgegroeid. Bv in de winter bij de ijzeren deur staan, en die hitte voelen ( en stank ) maar dat deerde mij niet, jaren genoten maar tijden veranderen. Dank jullie , jullie waren prachtige beesten..dank en rust zacht

 • A. te Nooije Leijne

  Is dat niet de voormalige fietsenstalling die achter het CS in Amsterdam lag?
  Die was klaar, over & uit.
  De motor was er al uit om als reserve onderdelen te dienen voor de overgebleven ponten over het Noordzeekanaal.

  FYI: Op de plek waar hij lag wordt nu de kade verbreed en er komt een ondergrondse fietstenstalling.

 • A jong

  Jaren mee over geweest

 • Dries Bugger

  Ik ben blij met de nieuwe pont! Ze mogen alleen die gesproken boodschappen bij aanmeren en vertrekken stoppen. Wat een onzin. Lichtelijk irritant ook als je 10 keer per week met de pont gaat. Heb meelij met het personeel, om dat de hele dag aan te horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *