Camera’s en fouilleren op kermis na incidenten 2021

Omdat er vorig jaar een fikse vechtpartij op de kermis plaatsvond en er ook enkele andere incidenten waren, zijn er dit jaar extra veiligheidsmaatregelen op de Zaandamse kermis.

Het terrein op de Burcht is met hekken afgesloten, ’s avonds wordt iedereen gefouilleerd en er is permanent cameratoezicht.

Volgens Straattoezicht was er in september 2021 een “grote vechtpartij met zo’n 40 betrokkenen waarbij ook boa’s en beveiliging bij interventie klappen hebben gekregen. Uiteindelijk heeft te politie de vechtpartij beëindigd o.a. met hondengeleider.”

De politie meldt daarnaast ook een geval van zakkenrollerij en een fietsendiefstal. Volgens hun rapportage waren er veel groepen jongeren aanwezig wat soms ‘een grimmige sfeer’ opleverde.

Straattoezicht zou daarnaast een “hoogoplopende ruzie tussen twee personen” en “enkele kleinere opstootjes met duwen en trekken” hebben waargenomen. Boa’s zijn door een persoon agressief benaderd aldus de woordvoerder van burgemeester Hamming. Bovendien zouden er meerdere messen zijn gevonden op de grond rond het kermisterrein.

De camera is inmiddels aangebracht aan het begin van het afgesloten terrein.

Hoe laat het fouilleren begint, is nog niet bekend laat de woordvoerder van de burgemeester weten:

“Het controleren op het terrein heeft geen ‘vaste’ starttijd. Dit wordt gedaan op basis van de drukte en de situatie. Doel is in ieder geval om het terrein veiliger en wapenvrij te houden.”

Als er gefouilleerd wordt, gebeurt dat op vrijwillige basis maar wie niet gefouilleerd wil worden, kan de toegang tot het kermisterrein ontzegd worden. Omdat het fouilleren door particuliere beveiligers gebeurt, is alleen een ‘oppervlakkige’ controle toegestaan. Dus niet in of onder de kleding. Ook tassencontrole mag alleen na toestemming, maar ook hier geldt: wie dat niet wil mag de kermis niet op.

Vanavond moet burgemeester Hamming vragen van ROSA-raadslid Menno de Haas beantwoorden over het extra toezicht. Hij vraagt zich af of de genomen maatregelen wel in verhouding zijn met de problemen die opgelost moeten worden. En:

“Kunt u ons uitleggen hoe een afgesloten, door camera’s bewaakt terrein waar iedere bezoeker door particuliere beveiligers wordt gefouilleerd een ‘plek voor plezier’ kan zijn?”

Eerder stelde ook PvdD-fractieleider Melchior Mattens vragen aan de burgemeester over de extra veiligheidsmaatregelen.

Lees ook:

Onder de hekken langs het terrein en de camera.

Hekken Zuiddijk
Hekken Prins Hendrikkade
Hekken Burcht
Camera bij het terrein
Deel dit artikel:

Een reactie

  • robert dekker

    Ik vind het een goed plan. Fouilleren voorkomt de komst van (jonge) lui met steekwapens. En cameratoezicht kan er wat mij betreft niet genoeg zijn. En dan niet alleen op de kermis maar eigenlijk overal. Niets mis mee. Vooral als ouders met kinderen zich op de kermis begeven is controle onontbeerlijk. Ik moet er niets van hebben maar tegen hen die wel gaan zeg ik veel plezier op de kermis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *