Als we elke horecazaak die in de Zaanstreek opent, sluit, te koop is of van eigenaar of naam wisselt met een artikel zouden vereren, zouden we daar een dagtaak aan hebben. Maar soms maken we een uitzondering.

Nu dus. Charlie’s Bar is te koop (onder voorbehoud verkocht zelfs…). Wij zijn nog nooit bij Charlie’s binnen geweest. Tenminste, sinds het Charlie’s Bar heet. Daarvoor waren we kind aan huis in ’t Spinnewiel. Een groot deel van ons zakgeld en onze zuur verdiende vakantiecentjes werd daar over de bar geschoven.

Een weemoedige terugblik.

Voor ’t Spinnewiel zat onder meer een loodgieter in het pand Zuiddijk 75. Op de Pinterest-pagina van Ton Lameijer vonden we onderstaande foto, jaar onbekend.

In het Gemeentearchief deze foto uit 1963 van Zuiddijk 75: de firma Van de Sluis, de zaak lijkt gesloten of minstens te worden verbouwd. Links aan gevel het reclamebord Veen’s Banketbakkerij voor Koekjes en Gebak. Rechts nummer 77, de melkhandel van Lubbes.

En dan vinden we verder bijna niks… althans geen foto’s – wel van daarvoor en van daarna, maar de Spinnewiel-periode zelf lijkt gewist.

Bij de Zaanse pophistorie van Rob Hendriks weinig over ’t Spinnewiel, er traden immers geen bands op, maar alleen een knipsel over de nieuwe eigenaar Bram Broerse die aankondigt dat hij met ‘levende muziek’ de klanten terug wil halen (datum onbekend). Charlie’s Bar bestaat zeker sinds midden jaren tachtig (zie reacties).

Op een video-pagina van Rob Hond zijn twee films – gemaakt door Alexandra Blaes – te vinden over een voetbalwedstrijd tussen De Schuur en ’t Spinnewiel (1972).

Van Nico Koeman kregen we deze foto van het Spinnewiel-elftal uit 1970. De bar werd volgens Nico toen gerund door Rinus Eshuis (inmiddels overleden) en zijn vrouw Gradie. Daarvoor waren Frits en Ria Ostman de beheerders. Nico kwam in het Spinnewiel vanaf 1966 tot 1972.

Op de foto: boven v.l.n.r.: Rinus Eshuis jr., Gerrit (met de grote handjes), Jaap (Sam) Schaap,
Neef Arco (Hooijschuur), Gerrit Vonk, Eppo op ’t Zand, Rinus Eshuis Sr. Onder v.l.n.r.: Jacques Tavenier, Thijs Tolk (kunstenaar), Paul Krijnen (overl.), Nico Neef (Koeman), Loekie.

Genoeg weemoed, laten we maar niet beginnen over Cocky’s Club (nu gym), het Makerijtje, Matje (weg), Zaanweg 10 (nu: Shisa Lounge), The Old Grocery, L’Ecole (weg), De Bond (weg), Tuf Tuf (weg), de Schuur (nu: Squad), de Crazy Horse (nu: De Ruif) en de Lindenboomschool…