Chris Krijt: loodgieter/fotograaf

Chris Krijt was loodgieter in de Botenmakersstraat in Zaandam. Maar dat niet alleen, Krijt was ook een verwoed amateur-fotograaf.

Samen met zijn broer Wim Krijt, die van fotograferen zijn beroep had gemaakt, hebben de broers in de jaren ’50, ’60 en ’70 van de vorige eeuw een schat aan Zaanse levens en straatbeelden vastgelegd.

Het fotowerk van Wim Krijt was al eerder in boek vastgelegd (en onderwerp van een tentoonstelling). Nu is ook van de foto’s die Chris heeft nagelaten, een boek gemaakt dat vandaag wordt gepresenteerd.

Het hart van Chris Krijt lag bij de fotografie en bij de moderne beeldende kunst. Maar hij kwam bij zijn vader in het loodgietersbedrijf. Ook werk en passie te combineren nam hij tijdens klussen zijn camera mee. Ook ging hij erop af wanneer hij hoorde dat ergens panden zouden worden gesloopt.

Zoon Hans Krijt attendeerde Stichting Zaans Schoon op zijn vaders werk, waarin de Zaanstreek 40 à 60 jaar geleden werd vastgelegd. De Stichting Zaans Schoon, die sinds 2016 al 70 jaar op de bres staat voor behoud van de schoonheid van de Zaanstreek, maakte de uitgave van het boek bij uitgeverij Noord-Holland mogelijk.

Welke foto’s in het boek komen weten we niet, maar we weten wel dat Chris Krijt prachtige foto’s maakt. Zijn zoon Hans stuurde ons in februari al twee foto’s voor het verhaal over Westzijde 84. Die foto’s staan ook hierboven.

Op de flyer die voor het boekje is gemaakt staan deze drie foto’s (klik voor grote versie):

In het onvolprezen Gemeentearchief Zaanstad zijn ook veel foto van Krijt te vinden. Hieronder Chris (met zoon Rob) in 1960 op bezoek bij beeldhouwer Miletic (De Houtwerker) aan het Rustenburg.

Het begin van de Beatrixbrug.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *