Wim Krijt: “Schilderen met lens en licht”

Deze zaterdag wordt in Galerie Staphorsius in Westzaan de verkoopexpositie “Schilderen met lens en licht” geopend. Behalve schilderwerk van Willem en Chris Jansen en tijdgenoten, zijn er ook foto’s van de Zaanse fotograaf Wim Krijt te zien.

Jaarlijks organiseert de Willem Jansen Stichting een evenement om hiermee het leven en werk van de Zaanse kunstenaars Willem (1892-1969) en zoon Chris (1918-1961) Jansen onder de aandacht te brengen.

Wim Krijt (1914-2000) was een fotograaf met de Zaanstreek als werkterrein; hij werd bekend als fotograaf bij Dagblad De Typhoon.

Wim Krijt_ZP

Hij groeide op in Zaandam en begon zich eind jaren veertig te interesseren voor de fotografie. Vrijwel dagelijks reed hij per fiets door de zijn geliefde Zaanstreek – gewapend met zijn Rolleicord camera.

Daarnaast werd hij beheerder van cultureel centrum Het Weefhuis en medewerker bij de toenmalige kunstuitleen De Zienagoog, Zaandam.

Wim Krijt’s fotowerk van een aantal Zaanse kunstenaars (zoals onder meer de Jansens, Gerrit Woudt, Gerrit de Jong, Jan de Boer, Freek Engel, Adriaan Bosboom en Cees Bolding) vormt de rode draad in deze tentoonstelling waarbij ook werken van deze kunstenaars worden aangeboden. Ook foto’s van Krijt met Zaanse stads- en dorpsbeelden uit die periode is op de tentoonstelling te zien.

Willem Jansen_Bij de waterput

De tentoonstelling duur tot 2 april 2016.

Foto van Wim Krijt: Willem Jansen bij de waterput en zelfportret van de fotograaf.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Jan Schoen

    Wat een prachtige foto van Wim Krijt. Willem Jansen bij de waterput met een lezende dame in de deuropening op zijn erf in Westzaan. Een fraaie verstilde compositie met een weelderige lichtval. Mooi dat zijn foto’s geëxposeerd worden bij galerie Staphorsius. Zijn zwart-wit beelden weerspiegelen een tijdperk en een culturele sfeer in de Zaanstreek van 50-60 jaar terug. Niet eens zo lang geleden, maar het is een wereld die niet meer bestaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *