Circa 950 woningen: Kreekrijk (#ZaanstadBouwt)

Bron: Appel Architecten

Weet je nog? Zaanstad lanceerde begin 2018 het ambitieuze plan om 16 grote woningbouwprojecten te versnellen. Totaal ging het om zo’n 5.400 woningen. Elk project zou vervolgens binnen drie jaar van start gaan.

Daarna werd nog drie keer een rijkssubsidie voor een ‘bouwimpuls’ binnengehaald. Het ging om 1.900 woningen in Zaanstad-Noord (12 projecten), 4.700 in Zaandam centrum (20 projecten) en 1.700 in Kogerveld (5 projecten). En daarbij kwamen plannen voor 10.000 woningen in de Achtersluispolder (inmiddels teruggeschroefd tot 2.500).

In deze serie #ZaanstadBouwt onderzoekt De Orkaan de status van de woningbouwprojecten. Moet het bestemmingsplan nog worden goedgekeurd, is de omgevingsvergunning verleend, is de bouw al gestart, zijn de woningen al opgeleverd of is het project slechts gebleven bij een ‘Zaanse droom’. De Orkaan zoekt het voor je uit.

Vandaag: Kreekrijk – de bouw in volle gang

Wat? Waar? Wanneer

In Assendelft wordt het nieuwbouwproject Kreekrijk ontwikkeld. Dit is één van de laatste grote nieuwbouwlocaties van Zaanstad. De ontwikkeling is in 2013 begonnen. Het ligt tussen sportpark Omzoom Saendelft en de spoorlijn. Er worden circa 950 woningen gebouwd. De wijk is verdeeld in vier woongebieden: een wooneiland in het oostelijke deel, een landelijk ingericht gebied in het zuidwesten, een groot centraal gebied waar de meeste woningen worden gebouwd, en een noordelijk deel. Er zijn ook twee basisscholen gebouwd: Het Koraal en De Delta.

De basisschoolleerlingen hebben in de wijk een Tiny Forest aangelegd. Een Tiny Forest is een klein bos ter grootte van een tennisbaan. Het is gevuld met inheemse planten en bomen en het is bedoeld om mensen in de buurt kennis te laten maken met de natuur van Nederland. Het concept van een Tiny Forest is vergelijkbaar met dat van een Tiny House. Wethouder Openbare Ruimte en wijkwethouder Assendelft, Gerard Slegers zei daarover:

“We willen kinderen graag bewust maken van de belangrijke rol die insecten spelen in de natuur. Ze bestuiven bloemen en planten en zijn een goede voedingsbron voor andere dieren. De kinderen kunnen thuis hun balkon, terras of tuin een beetje vergroenen en door de bloemen straks insecten aantrekken.”

Noorderweg BV ontwikkelt het project in samenwerking met Woningstichting Eigen Haard, waarbij gestreefd wordt naar een duurzame wijk die niet alleen energiezuinig is, maar ook volledig aardgasloos. Kreekrijk sluit direct aan op Saendelft, de Vinexwijk die in de jaren negentig is gebouwd.

Huidige status project

Een groot deel van de wijk is al voltooid en in andere delen van de wijk is al begonnen aan de bouw van de fundering. Er staan nog verschillende woningen te koop, waaronder rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen en vrije bouwkavels. Een rijtjeshuis met 150 vierkante meter woonoppervlak kost ongeveer vijf ton.

De onveilige verkeerssituatie rond de twee basisscholen aan de Kreekrijklaan (Het Koraal en De Delta) heeft momenteel een hoge prioriteit bij de gemeente. Er worden extra maatregelen genomen, zoals verkeersdrempels en zebrapaden, om de omgeving veiliger te maken.

Verwachting

De bouw van het hele project moet tegen eind 2027 af zijn, met ongeveer 950 woningen. De oplevering van de wijk zal in fasen gebeuren. Tot die tijd kunnen nieuwsgierige Zaankanters die in de buurt zijn van Kreekrijk de voortgang van de bouw in de gaten houden.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Oeps Kreekrijk een rijtjeshuis van ongeveer WO 150 m2 is circa 200 m2 BVO kost ongeveer € 500.000. Dat zijn geen betaalbare huizen voor de gemiddelde Nederlander, zeker niet voor een starter en zeker niet een tiny house. Bouwen we daar voor de leegstand? De bouwkosten van een gemiddelde starterswoning van circa 120 m2 BVO is circa € 160.000. De investeringskosten hadden dan circa € 260.000 kunnen zijn, een mooie betaalbare prijs voor een starter.

 • Karin Singeling

  Wat ik zo fascinerend vind is dat al die voor de gewone mens onbetaalbare woningen toch altijd heel snel verkocht zijn. Hoe kan dat?

 • Ach ja het uitruil mechanisme, ik ruil mijn woning van 425 in voor die nieuwbouw van 500, u ruilt uw woning van 350 in voor de mijne van 425. Enzovoorts en zo werden de betaalbare starters woningen en flatjes 250 tot 300, langzaam maar zeker onbetaalbaar voor onze kinderen. We hebben het er zelf naar gemaakt. Dat dit mechanisme nu vastgelopen is, dat blijkt uit de berichtgeving over de teruglopende verkoop. Woningnood noemen we het.

 • Jeroen Brekelmans

  Deze huizen zijn veel en veel te duur.

  je krijgt een klein huis, onder de aanvliegroute van Schiphol, waarbij je met mooi weer in de achtertuin kan zitten en getrakteerd word om de 5 minuten met eenn herrybak boven je hoofd.

  in je huis wen je er wel aan en hoor je t niet meer
  Maar met mooi weer kan je de tv soms niet verstaan met de tuindeur open…

 • Willem Agricola

  Ik heb medelijden met de jongeren die een gezinnetje willen starten in een woning. Ondanks de woningnood lopen enkelen nog enorm hun zakken te vullen of vol te houden. Mijn advies: trek wonen uit de commercie, het is tenslotte een eerste levensbehoefte. Het is helaas weer de marktwerking die alles kapot maakt.

 • Henk Sapiens

  Of BKZ regeling. Zo werden te dure nieuwbouwprojecten in bijvoorbeeld Wormerveer verkocht na lange leegstand .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *