Coalitie rond, fietscoördinator, schoon vervoer en ‘groennorm’ voor Zaanstad

De leden van GroenLinks in Zaanstad zijn akkoord met toetreding tot de coalitie, “ze lazen en zagen het en zeiden dat het goed was” aldus de partij.

Dankzij GroenLinks is het coalitieakkoord “verduurzaamd en vergroend”, Zaanstad krijgt een fietscoördinator, schoon vervoer en een groennorm.

Wethouder wordt de voorgestelde kandidaat Wessel Breunesse. Op de website van GroenLinks:

Het nieuwe akkoord kent een aantal belangrijke punten voor GroenLinks op het gebied van groen, schoon vervoer, de fiets, duurzaamheid en wonen. Ook levert GroenLinks een kandidaat voor de portefeuilles ‘Ruimtelijke Ontwikkeling, Natuur en Landschap, Milieu en Klimaatadaptatie’.

Zeven partijen maken deel uit van de nieuwe coalitie nadat deze uit elkaar gevallen was door een breuk in de VVD. Die partij had daardoor nog maar 4 zetels waardoor de coalitie geen meerderheid meer had. De VVD keert terug met wethouder Hans Krieger. Ook PvdA, D66, ROSA, CU en CDA maken deel uit van het college, alle partijen leveren één wethouder.

Voor hoeveel fte de nieuwe wethouder is aangesteld, is nog niet bekend. [UPDATE: GroenLinks-fractievoorzitter Romkje Mathkor meldt dat het om een aanstelling van 0,9 fte gaat.)

GroenLinks meldt ook dat “SP en Democratisch Zaanstad op een aantal onderwerpen een inbreng [hebben] gegeven.” Dat er met DZ een afspraak was gemaakt was bekend, met de SP werden tot voorkort nog onderhandelingen gevoerd.

Op de foto (v.l.n.r.) de nieuwe wethouder Wessel Breunesse, fractievoorzitter Romkje Mathkor en fractielid Jan de Laat.


Bronnen: website (ook foto) en Twitter van GroenLinks, Instagram van Wessel Breunesse, eerdere berichten over de coalitievorming op De Orkaan, mail van Romkje Mathkor.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *